2016-07-03 312 瀏覽
近來愈來愈多食物治療、香薰治療,而DK Cuppa Tea就係其中一間!除左可以食Tea之外,仲有各類嘅香薰產品賣!所以係呢到,係絕對可以有視覺、味覺同嗅覺嘅享受!話說中國傳統文化愛情象徽有月老;東西方文化愛情象徽有愛神丘比特。而DK Cuppa Tea上個月就推出左一個新Tea Set,就係同愛神邱比特有關,名為賽姬戀曲下午茶!坐低一陣之後,店主就拎左5張Magic Card比我地抽。每張都代表一種心情,上面亦介紹一種香薰精油同療效。我抽中「快樂」,所以就要係藍色天使翼到寫低未來嘅願望同點樣得到「快樂」,最後再掛去樓梯旁嘅願望牆上面!掛完之後,枱面已經出現左今次Tea Set嘅飲品 - 菠蘿椰子有機茶。店主話因為夏天就快到,所以揀左水果茶做餐飲,而味道就係椰子同菠蘿味 椰子香氣十足,但飲落去就有香甜嘅菠蘿味,味道特別,而且帶黎清新舒暢嘅感覺 茶杯兩旁仲有天使翼,增添視覺效果,曲奇亦充滿牛油香。音樂聲係不遠處傳來,抬頭一望,店員已經將Tea Set送到。原來係小天使水晶球音樂盒播放住音樂,當中仲有坐係蛋糕上面嘅愛神邱比特,有啲甜點亦有天使翼嘅蹤跡 今次用「藍白色」為主,感覺

茶杯兩旁仲有天使翼,增添視覺效果,曲奇亦充滿牛油香。
菠蘿椰子有機茶
今次用「藍白色」為主,感覺好似有一段純潔、浪漫嘅愛情一樣
賽姬戀曲下午茶
最為驚喜嘅咸點
上面放左一塊烤到脆卜卜嘅龍蝦多士,而下面就係用分子料理整嘅龍蝦慕絲
用小匙羹將慕絲放上多士,當放入口時,龍蝦味即時散出黎,非常濃郁!龍蝦慕絲口感細滑,入口即溶
蘸完多士之後,仲會淨低一大杯,可以用小匙羹一細啖咁品嚐!
龍蝦二重奏
之後仲有六款口味嘅迷你酥餅,有紅燈籠椒、菠菜、橄欖、吞拿魚、小香腸同意大利火腿。酥餅無咩特別,但材料豐富,粒粒都脹卜卜
朋友比較中意吞拿魚口味,而我就中意菠菜同意大利火腿口味,因為咸香味十足。

但講到最好味,一定係Sausage Roll
酥皮鬆化,入面有大大舊嘅肉,仲充滿肉汁。蘸少少茄汁會變得更滋味,亦可以減少膩感!
迷你酥餅
食完咸點,就黎到甜點喇
打開銀色首飾盒之後,就會發現裡面全部都係Tiffany Blue嘅甜點。有心形天使翼馬卡龍、小天使朱古力同心心曲奇

心形天使翼馬卡龍
心形嘅馬卡龍有兩隻用白朱古力做嘅天使翼
而入面就係榛子夾心。馬卡龍甜而不膩,外層仲好脆

葡萄柚朱古力
手工非常精緻,上面有一個小天使!朱古力有微微嘅果酸味,感覺幾特別

藍心心曲奇
曲奇餅上用糖霜畫左一啲花紋,口感變得薄脆。
最後仲有兩款係店主精心設計嘅朱古力閃電泡芙薰衣草乳酪芝士蛋糕!泡芙入面全部都係濃濃嘅朱古力,口感似雪糕,而且好冰凍
而上面亦擦左一層朱古力醬,所以係比較甜膩嘅甜點!薰衣草乳酪芝士蛋糕係我全晚最喜歡嘅甜點
賣相極為吸睛,皆因蛋糕上面有個丘比特
店主話丘比特係用白朱古力製成,但係係用由法國直送黎嘅倒模,再搵師傅整
真係精緻到我地唔捨得食!蛋糕有兩個味道,分別係薰衣草味玫瑰花味,不過味道會因應店舖嘅材料而決定!而我地戈一個就係薰衣草味,真係無諗過蛋糕入面會有少量嘅薰衣草花瓣,薰衣草味好濃郁
真係不得不讚
走前完原來只要upload相去facebook或者ig,就可以抽扭蛋一次。店主話禮物好豐富,有丘比特頸鏈、香薰頸鏈,丘比特十字鏽.....而我就抽到薰衣草味保濕水
今次真係滿載而歸,好開心!

菠蘿椰子有機茶
賽姬戀曲下午茶