2017-01-22 354 瀏覽
見最近好多住元朗的朋友都推介呢間餐廳,星期日的中午,又諗唔到去邊食個BRUNCH,所以就想起呢間餐廳。個位置好近朗屏西鐵站,因為個招牌唔起眼,無仔細睇係留意唔到呢間小店,其實係正橋底。中午12點去到,竟然有人等位,可能新開,都多人想試食,我地係第三張枱,前面有4個人等緊。負責安排入座的店員,非常有禮貌,亦會提示入面的情況,如已經執緊枱或已埋緊單,服務算殷勤的。等左10分鐘,就可以入座。餐牌選擇十分豐富,比想像中多選擇,老婆本來想食焗豬飯,但最後都係選左芝士咖哩焗吉列豬扒飯,我就選左人氣之選-蟹肉蟹膏意粉。豬扒係吉列炸的,非常香脆,配埋咖哩汁,好惹味。本來以為會係類似日式咖哩汁,呢間的咖哩汁偏近東南亞,有椰香味,唔會太辣,又有香料味。焗飯偏向細碟,比一般茶餐廳少,如果女仔食剛剛好,男人食就可能唔夠飽。蟹肉蟹膏意粉,十分值得一試,非常CREAMMY,每一啖都有蟹粉味,份量也剛剛好,雖然唔大碟,食晒都有飽滯的感覺,十分足料。呢度值得一試的,仲有樽裝無冰嘅凍奶茶、咖啡和朱古力,奶茶香濃而味道偏甜,朱古力都OK,味道似維記朱古力奶,好飲過茶餐廳的凍朱力奶。埋單$161,每人一舊水都唔洗嘅價錢就有

等左10分鐘,就可以入座。

蟹肉蟹膏意粉
埋單$161,每人一舊水都唔洗嘅價錢就有湯,包,主菜及飲品,十分超值,支持一下有Heart 嘅小店。
2017-01-22
蟹肉蟹膏意粉