今日去深水埗買電話卡,所以順便係附近尋找世一米線,咁嗰度聽講有小弟想試好耐的黃鱔米線,由於唔係周圍有,襯有時間就去試一下<雲南風味過橋小鍋米綫>。咁入到去係一個好傳統嘅格局,應該都有返咁上下歷史。望落每一枱基本都係叫黃膳麻辣米線。另外我見每人都有叫裏似一個尖窩嘅嘢,後來先知係呢度名菜汽鍋雞。由於食量唔算大,我哋就叫咗一碗黃鱔麻辣米線同埋汽鍋雞。首先講吓黃鱔米線,本身湯底比較淡,撈埋黃鱔嘅醬料之後味道就啱啱好,而個醬料有少少平時食開雲南米線嘅肉醬一樣。黃鱔嘅肉都比較厚身同埋入味,所以都幾好食。麻辣味唔算重,就唔係平時雲南小鍋米線的味道,所以無得直接比較。整體黎講其實味道都唔錯,同埋其他米線店食唔到黃膳的配搭,所以都值得一試,但未算係好驚艷。反而汽鍋雞就有驚喜,首先個份量比較多,另外雞肉餣得好入味但唔會「霉」,份量又夠多,係值得推介。另外就係有大量嘅雲耳,煲的過中索晒雞汁精華。但因為今次係尋找世一嘅米線,所以我又要繼續踏上尋找之路了。
<雲南風味過橋小鍋米綫>。

• 黃鱔小鍋米線
  • 汽鍋雞