北角七姊妹道近書局街周圍都有好多美食,而其中一間係今日推介的隱世川式米線店VV尾線。首先店舖名唔似係食店,而中間的貓咪Logo令人以為係寵物店多過似米線店,所以唔為意就會經過Miss左,不過好彩係食飯時間會有排隊人龍,就會知道VV尾線原來係食店黎。講番食物,呢度主打有兩樣野,第一係呢度唔係平時雲南小鍋米線,由於店主阿輝係主打川菜,所以呢間係川式米線店,係根據唔同辣度選擇唔同種類的辣椒。另一主打係米線的靈魂湯底,呢度的湯底同其他店舖唔同,首先以肉骨同肉做「二湯」打底,之後就以海星、鯊魚骨及螺頭去用上八個小時精心熬製而成,全程唔會落味精。當你飲啖湯的時候,會同平時飲開的味道好唔同,首先你會感到香辣的味道,但之後會感到「老火湯」的味道,加上海味的加持,所以會有清甜舒服的感覺,呢個係VV尾線獨有的味道。配料方面都唔錯,牛肉唔鞋、雞肉亦都入味嫩滑,如果大家有選擇困難症,佢都有唔同特色的選擇,例如牛魔王等基本上包晒所有牛的配料。另外呢度維持即叫即煮,以免米線會煮得過淋,所以要預多少少時間等待美食,但我覺得係值得的。