Odelice! (The ONE)

餐廳: Odelice! (The ONE)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-09-26 212 瀏覽
這天來到尖沙咀The One 揾食。 大家都冇意見就等我發板。 因為都好想試試 Odelice! 那間法國小館, 朋友都試過話坐得好舒服而且唔拘束。未到六點所以店舖唔算太多人。 落地玻璃亦有開揚嘅景觀, 店內裝修都以休閒舒適為主, 打造了一個無拘束嘅法式風情。蕎麥餅係依度嘅特色菜。 好不容易才選了"煙三文魚蕎麥薄餅"。睇餐牌冇留意 原來有隻生雞蛋, 腸胃唔係太好我都係最後先整穿佢撈勻吃。蕎麥餅外面輕輕焗脆了,有微微嘅麥味, 配上肥美嘅煙三文魚同菠菜 非常健康美味。 隨喜好可以加上沙律白汁, 又帶出另一番風味。 比起 pizza 反能吃到材料更原始嘅味道。是日餐湯-雜菜湯 ($45)濃郁嘅蔬菜和蕃茄味道, 偏向酸一點。 材料豐富每一啖都充滿著蔬菜嘅精華。 附設嘅全麥麵包焗得好脆, 蘸蔬菜湯一流。法國鵝肝意粉$148好耐冇食鵝肝, 法國鵝肝通常係以頭盤出菜, 加在意粉上會更覺邪惡。 鵝肝油潤甘香, 真的少食多滋味, 份量剛剛好。 意粉煮得軟硬適中, 配上特製醬汁, 整體並唔覺得油膩。柏爾馬火腿燴飯佐南瓜汁$108依款risotto 個飯煮得啱啱好, 帶少少煙韌唔會好腍, 南瓜汁少少甜亦非常

煙三文魚蕎麥薄餅

雜菜湯

是日餐湯-雜菜湯 ($45)

法國鵝肝意粉

法國鵝肝意粉$148

柏爾馬火腿燴飯佐南瓜汁

柏爾馬火腿燴飯佐南瓜汁$108
依款risotto 個飯煮得啱啱好, 帶少少煙韌唔會好腍, 南瓜汁少少甜亦非常美味。 當然 on top嘅Parma ham 質素唔錯, 原塊品嚐非常美味。

法國空運藍青口-- 季節限定

法國空運藍青口-- 季節限定 $175
好喜歡食法國嘅藍青口, 大廚調教嘅汁醬總是令人難以抗拒, 這煲藍青口 裝得滿滿的, 賣相別緻。
食完嘅朋友都讚不絕口, 佳因青口肉又嫩又滑剛剛熟,
唔係平時食大大隻青口 煮熟那種質感。 肉質鮮嫩程度媲美蠔仔粥裏面嘅蠔肉, 再配上特製醬汁, 帶有酒香,牛油同香草味,
我哋一隻接一隻冇停过。 此外還附設炸粗薯條, 同樣熱辣辣即叫即炸。
香草炒雜菌

香草炒雜菌 (side +$40)
我哋仲order了另一個side - 香草炒雜菌。 採用了多種菇菌類, 且還有較少見的牛肝菌, 喜歡它的少許甘澀味,用上忌廉香草白菌汁,creamy 又惹味。 盛載嘅器皿亦相當講究, 賣相好得!

特濃朱古力

特濃朱古力$46
非常香濃嘅朱古力味,唔會太甜, 值得一試。

煎香蕉海鹽焦糖雲呢拿雪糕crepe(可麗餅)

煎香蕉海鹽焦糖雲呢拿雪糕crepe $65(可麗餅)
可麗餅造得薄薄的而且微微暖, 配上海鹽,焦糖和雲呢拿雪糕, 份量剛剛好, 唔會話好heavy好隆重嘅甜點, 比人有優雅輕巧嘅感覺。 食到飽飽之後都可以細意品嚐。
煙三文魚蕎麥薄餅
雜菜湯
法國鵝肝意粉
柏爾馬火腿燴飯佐南瓜汁
法國空運藍青口-- 季節限定
香草炒雜菌
特濃朱古力
煎香蕉海鹽焦糖雲呢拿雪糕crepe(可麗餅)