2019-08-01 264 瀏覽
我好少食omakase, 因為我鐘意食既魚唔多,成日覺得食omakase好浪費錢。但係今次試完真係不同凡響,原來壽司可以做到咁出神入化既。我同老公叫埋同一個set, 一開始係9道頭盤。哇~超靚,好精美,師父會詳細介紹每一道菜;全部我都覺得好好食,好開胃。之後刺身有𩶘魚、鱆紅魚同蠔。我第一次食呢d魚,原來都好鮮甜,好好味。不過個蠔我最深刻,蠔味重到不得了,肉身又脆口。之後有個海鮮錫紙燒。雖然佢係燒物,但係唔會太濃味,食得番d海鮮既鮮味。唔錯到左壽司,師父安排左油甘魚、牛尾魚、黑曹以、石鯛、綠側、北寄貝、金目鯛同三文魚子加海膽。完全改變我對壽司既睇法,每件魚同壽司飯溶為一體,每件都有唔同既質感同鮮味。壽司由淡味到濃味,非常細心。完左壽司就食左個咖哩飯,佢加左黃梅醬,酸酸甜甜加埋惹味既咖哩,好特別,我幾鐘意。呢一次omakase真係令我大開眼界,原來omakase食既野係咁全面!樣樣都好好食!