2017-12-01 7650 瀏覽
咁今日收工就約左呀爸呀媽去沙田食飯啦,咁佢地又唔想食西餐,咁我唸唸下就帶左佢去鼎泰豐啦,果度d菜式啱佢地口味多d!咁去到啦,一如想像中人山人海,咁攞左張飛先,問我妹妹要等幾多張枱,佢都好有禮貌咁答我而家叫到第幾號枱,大集團d服務真係無得輸,就算我要等十幾張枱都覺得無咩所謂,由於我果陣都成九點啦,好多比我較早攞飛果d客人都走左啦!所以都唔係等好耐,大約等左十五分鐘左右就有位啦!咁坐低左之後,由於好肚餓關係,我地好快就叫晒餸啦,而d餸就好快已經到啦!首先到係前菜四喜烤夫,是由筍片、黃花、木耳、花生及麵筋做成的,口感鬆軟有彈性,而且味道調味得非常好,是一個非常好的前菜,我們一家三口好快就秒左佢等第二道菜啦!第二度都係前菜,什錦豆干絲,菜式裏有豆干,木耳絲,牙菜,還有少少粉絲,味道有少少酸,因為落左d醋,另外重有少少辣椒辣味,都係一個非常惹味及開胃的菜式,佢地個涼菜師傅真係無得頂。跟住有返d熱野啦,菜肉蒸餃,一客六隻,咁裡面就有青江菜同豬肉啦,d餃都包到好肥,非常足料,第一啖食落去都好鮮味,但係佢食落去就唔同小籠包感覺,小籠包裡面就好多肉汁,但係蒸餃就無啦,所以食落去都剛為乾身。山藥菌菇湯麵,

四喜烤夫

什錦豆干絲

菜肉蒸餃

山藥菌菇湯麵

山藥菌菇湯麵,山藥菌菇湯不只口感鲜美,還能健脾胃、助消化等,湯色澤非常鮮,所以咁正嘅野當然俾我媽媽食啦,佢話個湯好濃,好鮮,而且非常足料,而佢話個麵都好好,煮嘅時間剛剛好,好彈牙,值得推介。

紅燒牛肉湯麵

到我嘅最愛啦,紅燒牛肉麵,我第一啖就試下個湯先啦,個湯好濃牛肉同埋藥材味,而且夠熱,咁牛肉啦,牛肉炆得非常夠火喉,炆到好林,而且餐廳本身都好足料,有牛肉,牛根,舊舊都好正
,而麵條餐廳就選擇左幼麵,幼麵就當然唔夠粗麵彈牙啦,但係師傅煮嘅時間都係剛剛好,所以我好快就清晒啦!

陽春麵

之後就係我爸爸嘅陽春麵啦,佢話食清d wor,咁就選擇左陽春麵啦,麵黎到之後賣相都好ok,d菜都放得好靚,個湯都唔會話清得黎好淡,麵條都係煮得剛剛好,証明廚師
訓練非常好。

小籠包

主角出黎啦,小籠包,係門口都見到佢地有成五六個師傅係度包,佢地包得非常用心,每一隻都磅一磅幾重,有一個標準,小籠包餐廳都會跟d姜絲同醋俾客人調味,非常細心,咁小籠包食落去非常多肉汁,一定要成隻放落口食,享受佢爆汁果下,不過要小心太熱啦,佢皮夠薄,而且非常鮮甜,絕對係一級食物。

成張單價錢都唔洗500蚊,值得一讚係店員服務非常好,加水都好快速,有機會我一定會再去試下佢其他食物,兩老都非常開心
四喜烤夫
什錦豆干絲