2018-08-12 1082 瀏覽
每晚坐巴士回家,總會路經長沙灣道那個大菜刀招牌,近日發現刀舖隔鄰多了個大紅燈籠🏮,日式的門面,一望而知係拉麵店。🍜舖內簡約的放置了小木枱,半開放的廚房同時亦係吧台位,像極日本🇯🇵的拉麵小店。在麵屋黑岩,完全唔會有選擇困難,因為基本上你沒有得揀😝,义燒係主角,揀的只有幾款不同的湯底。厚切叉燒原味湯底,叉燒係半肥瘦,真真正正肥瘦各佔一半,厚切嘅叉燒,肥膏部份淋得一整圈跟瘦肉分開,瘦肉係醬油味,有點吃豬肉絲的口感。麵屋黑岩嘅拉麵,特色在湯底,這裏的湯有別於常見的拉麵店,我個人認為是極濃厚的豬骨湯底,是極濃厚甚至去到獻汁的程度,如果你偏向重口味的,你必定喜歡。食拉麵時可加點自家製蘋果醋,減低油膩感。溏心蛋柔軟得像啫喱球,只要用筷子輕按,溏心如綿,蛋汁滑溜👍👍👍薯片雞翼,非常有趣的小食,炸得金黃嘅雞翼,咬落好明顯嘅薯片外層,脆上加脆,雞肉仍保留肉汁非常嫰滑獨個兒坐在吧台,全程看着一碗拉麵嘅誕生,専注賣力,很地道的日式拉麵店,是同區少見的啊
🍜

原味拉麵

溏心蛋

薯片雞翼

獨個兒坐在吧台,全程看着一碗拉麵嘅誕生,
専注賣力,很地道的日式拉麵店,是同區少見的啊
2018-08-11
溏心蛋