雖然宜家有限聚令,但都無損出去試食新野既想法今日就約左朋友在將軍澳一間食蕃茄湯底出名既餐廳,叫蕃茄18去試下佢既湯底。午市時候都幾多人,可能餐廳位置比較近屋邨,如果想黎試試佢地既野食既朋友,可能要預番時間黎入到去餐廳,你可以見到佢地裝修好有香港色彩,有一種好似回到九十年代既味道,令人想影多幾張相打下卡。從門口同餐牌都睇得出餐廳主打一定係番茄湯同瑞士汁黎得蕃茄18當然要試試佢個蕃茄湯底我今次就揀左佢個$55既套餐,選擇左麻辣蕃茄湯底米線除左米線之外仲可以選擇通粉、米粉、公仔麵同埋上海麵睇圖見到湯飯都好似好吸引花膠雞湯飯,胡椒豬肚雞湯飯都好想試可惜胃就得兩個,唯有下次再黎過湯底方面,有濃厚既蕃茄味加上有啲微辣既味道,令人食欲大開。食得辣真係冇得錯過麻辣蕃茄湯底,麻味夠麻夠香濃,同蕃茄味好夾唔食得辣都要試蕃茄湯,就咁揀蕃茄濃湯湯底,蕃茄味好濃炒蛋份量都唔少呢個套餐仲配有一個餸我就緊係揀左招牌瑞士雞髀雞髀入味得黎肉質夠滑你以為瑞士汁入味就好正喇咩,咁就錯唒係入味得黎仲要成碟瑞士汁俾你切一淡點一淡瑞士汁講到咁好味件雞髀咁大件都唔夠食啦,所以加多份瑞士汁雞全翼雞翼一樣入味嫩滑,仲要好易切,唔怕食得
雖然宜家有限聚令,但都無損出去試食新野既想法

從門口同餐牌都睇得出餐廳主打一定係番茄湯同瑞士汁
黎得蕃茄18當然要試試佢個蕃茄湯底
我今次就揀左佢個$55既套餐,選擇左麻辣蕃茄湯底米線
除左米線之外仲可以選擇通粉、米粉、公仔麵同埋上海麵

睇圖見到湯飯都好似好吸引
花膠雞湯飯,胡椒豬肚雞湯飯都好想試
可惜胃就得兩個,唯有下次再黎過

湯底方面,有濃厚既蕃茄味加上有啲微辣既味道,令人食欲大開。
唔食得辣都要試蕃茄湯,就咁揀蕃茄濃湯湯底,蕃茄味好濃
炒蛋份量都唔少

呢個套餐仲配有一個餸
我就緊係揀左招牌瑞士雞髀
雞髀入味得黎肉質夠滑
你以為瑞士汁入味就好正喇咩,咁就錯唒
係入味得黎仲要成碟瑞士汁俾你切一淡點一淡瑞士汁

講到咁好味件雞髀咁大件都唔夠食啦,所以加多份瑞士汁雞全翼

雞翼一樣入味嫩滑,仲要好易切,唔怕食得麻煩

我朋友就選擇左午餐C食神三寶飯,三寶包括係荷包蛋、叉燒同埋瑞士雞翼。留意番,佢地既叉燒係免切既,所以都好大舊,我建議都係用餐刀切開佢黎食比較方便,荷包蛋屬流心蛋,將蛋汁撈埋啲飯食都係好好食。瑞士雞翼同雞髀一樣肉質夠曬滑👍

好多特色香港飲品

飲品我地就選擇左菠蘿冰和綠椰冰,菠蘿冰既味道唔似平時某罐頭牌子既菠蘿味道,無咁多糖水。綠椰冰綠豆蓉非常多,加埋椰汁,正。

總括黎講今次既食物質素都比較高,特別係佢既瑞士雞髀同雞翼,絕對可以再幫襯,有去開將軍澳既朋友去試試。
2020-08-15