餐廳: JOMO Kitchen & Health Hub
資訊:

出咗將軍澳海旁踩單車,記得呢度有間cafe野食都唔錯,所以再次懲罰一吓店舖。一去到已經成兩點半鐘,但依然咁多人。店舖規定要喺出邊有陽光猛烈嘅太陽下等待,訓練你嘅耐力。呢個時間排隊都要排成粒鐘,呢間野的確唔簡單。餐廳位於將軍澳海邊,附近仲有幾間餐廳。裝修以簡約同用木嘅風格為主,好有文青氣息。呢度本身有個gym room,但因疫情關係,暫時關閉。座位比較細,都唔算係大問題。但我覺得枱與枱之間可以隔得更開,尤其係宜家呢個時期。野食方面一間cafe應有嘅野呢度都有D,並有提供素食料理。含有高蛋白質食物嘅菜式,餐牌都有特別圖示。啱晒注重飲食嘅人。呢度並主打自家製蛋榚,黎到當然要試返舊。🍴Latte 朋友話幾好味,我就冇試到。🍴抹茶綠茶玄米茶呢個茶個名好直接,夠清晰!聞落就覺得玄米味比較突出。飲落味道遍淡,冇乜抹茶味。但勝在份量多,一壺可以有四五杯。🍴是拉差辣椒醬雞胸肉沙律$88初頭以為呢道菜會幾辣吓,但完全唔係。雞胸肉完全唔辣!肉質就有少少柴,唔夠嫩滑。雞胸肉上面就有一個好靚,流心程度又啱啱好嘅水波蛋,同一塊薄脆麵包。沙津菜就已經調味,食落有少少辣。可能個沙津醬係用咗凱撒沙拉醬mix咗D是拉差辣

🍴Latte
朋友話幾好味,我就冇試到。
Latte

🍴抹茶綠茶玄米茶
抹茶綠茶玄米茶

🍴是拉差辣椒醬雞胸肉沙律$88
初頭以為呢道菜會幾辣吓,但完全唔係。雞胸肉完全唔辣!肉質就有少少柴,唔夠嫩滑。雞胸肉上面就有一個好靚,流心程度又啱啱好嘅水波蛋,同一塊薄脆麵包。沙津菜就已經調味,食落有少少辣。可能個沙津醬係用咗凱撒沙拉醬mix咗D是拉差辣椒醬。(純屬個人猜測)沙律入面仲有d鷹嘴豆、藜麥、松子黎增添口感。
是拉差辣椒醬雞胸肉沙律

🍴威士忌木桶煙燻鮭魚忌廉芝士酸種麵包$98
呢個包個名好鬼長,嗌野都有一定嘅難度。三文魚入口充滿咗脂香感。要配上搽咗Cream cheese嘅酸種麵包,減少入口嘅油脂感。Cream cheese 酸酸地 ,幾開胃。上面又一樣有個水波蛋。再有啲甜甜地嘅洋蒽同炸蓮藕片畫龍點精。唯一缺點就係酸種麵包條邊有少少韌,比較難切。
威士忌木桶煙燻鮭魚忌廉芝士酸種麵包

🍴伯爵茶威風蛋糕$52
威風蛋糕有三種口味,分別係佰爵茶、黑芝麻同柚子味。我就叫咗伯爵茶味。蛋糕非常鬆軟,口感棉密。細心食落就有一股淡淡嘅茶味。配上滑而唔濟嘅cream,好食。
伯爵茶威風蛋糕

價錢方面就總共$226。Weekdays時一個餐+$20就連杯咖啡或茶。人均消費$113。以lunch黎講算偏貴,但畢竟呢度鄰近將軍澳海邊,舖租好貴,所以價錢貴都正常啦。
總括而言,裝修,服務同食物方面都有中上水平,會令人想回頭。但要預定時間排隊,正所謂想食好食嘅野就要付出代價。

2020-10-25
下午茶