2022-05-10 124 瀏覽
以往想食潮州菜,一般都只會去九龍城或尖沙咀食開嘅老店,反而將南嘉悅地下嘅「陳儀興飯店」,經過好多次都未有衝動嘗試。今日難得阿仔話想去試吓,機會就係咁出現了😂室內裝修同一般家庭式經營飯店冇異,幫襯嘅客人,目測一般都係上左年紀既家庭客,當然年青人較為喜歡去 Cafe吧,但冇問題嘅,唔同餐廳有唔同定位客戶群,對我呢講乜都得,最緊要食物質素正😂🔻鹵水拼盤呢個拼盤睇落去感覺已經好豐富,有紅腸、豬耳、豬頭肉、腩肉、墨魚、生腸、大腸、雞蛋等等,最重要個鹵水汁亦相當唔錯,鹹甜適中,各食材亦非常入味👍🔻韭菜豬紅一見佢只可三個字形容「好大碗」,豬紅大大粒佈滿成碗,個汁底有好香濃沙嗲味,韭菜全部墊底,可以想像到幾野味😋🔻鹵水鵝片鵝片肉鮮肉嫩,加上鹵水汁靚已經完全合格,下面嘅花生亦一樣出色😍🔻潮州蠔餅好多時食到嘅蠔餅,外層都係一層厚厚嘅粉醬包住,陳儀興嘅做法我真心喜歡,層粉只係薄薄塗上去,感覺好似天婦羅咁樣,蠔仔大大粒脹卜卜,正因為層粉夠薄,所以每啖食落去,都好實在食到蠔仔鮮味,希望呢個係佢地一貫做法,抵讚👍🔻糖醋煎面糖醋煎面係我其中一個至愛,味道做得好好嘅,外脆內軟,可能遲左攞出黎,到枱時感覺涼了少少😅🔻手

🔻鹵水拼盤

🔻糖醋煎面
糖醋煎餅

🔻手工芋泥
手工芋泥
芋泥非常滑非常綿,芋頭味好香甜,芋泥想做得綿滑,加入豬油就少不免,幾個人 share 一碗冇咁邪惡😅

🔻綠豆清心丸
綠豆清心丸

清心丸又係手工菜,成碗糖水算好清香,但可惜綠豆蒸得未夠軟,食落有少少硬,但整體還算可以😌

食物質素整體表現對得住個老店招牌,家庭式嘅服務亦算到位,今日係幫襯午市,埋單時完來免茶同加一,真係意外驚喜,以後突然想食潮州菜,將南陳儀興可以算係一個唔錯選擇!
2022-05-09
鹵水拼盤