餐廳: Goobne Chicken (M88)
資訊:

2018-12-04 268 瀏覽
今個星期同外地返嚟ge朋友過PMQ同d gallery 閒逛吓,所以順道同佢地過中環食個lunch。朋友話返咗嚟差唔多餐餐中菜,所以想食其他菜種,而且佢係食肉獸,咁韓式烤雞價位適中又啱哂佢ge要求。我印象中之前有食過呢間烤雞ge尖沙咀店,中環就第一嚟!可能係星期六下午,餐廳唔算太多人,真係好perfect,因為朋友媽咪住慣外地,成日覺得香港餐廳又細又嘈我哋得三丁人,所以叫咗了3樣野食首先嚟個凱薩沙沙律打打底。個沙律一上枱個陣芝士味已經飄入鼻,啱哂我呢個芝士怪,而且份量都幾大吓,每人夾2輪都仲有剩而呢個牛肉雜菜粉絲都唔錯,佢好ge地方係對比我成日係韓國街頭食ge拌粉絲淡味少少,但絕對係夠味,而且最難得ge係一D都唔油!而最後當然要食烤雞!其實我平時係會點有骨同辣ge烤雞,但朋友見到menu 有鐵板軟芝士底,雙眼即刻發光。不過呢個黑胡椒烤雞都幾濃味吓,佢蘸滿醬汁仲keep 到脆身,menu 上佢係中度辣,不過可能唔係辣椒果種辣,所以只我feel 到微微哋ge㷫。但朋友就滿意到好想encore,只係食唔落😏

我哋得三丁人,所以叫咗了3樣野食

招牌凱撒沙律