2018-07-16 183 瀏覽
聽朋友介紹開話有間銅鑼灣嘅Cafe 環境唔錯,好啱坐低慢慢傾計Hea時間,於是就去咗Cafe Zense。非常好奇點解朋友會知道呢間餐廳嘅呢,事關佢唔係地舖仲要係樓上鋪嚟嘅添,Anyway啦有得食就乜都得㗎啦。一出lift 就見到Cafe Zense嘅門口,入到去望到酒店入邊嘅裝潢,就覺得非常鍾意,牆身嘅設計非常之特別,望落去好似一個個白色立體方形咁,望落去既時尚,又簡潔利落獨特。餐廳設有室外座位,可以食煙,而出面嘅燈係用藤條編織而成嘅,坐上去應該非常舒適,因為落雨嘅關係,最後我哋都係簡坐返係室內。望住Menu揀左陣,兩隻餓鬼就瘋狂喺度點餐。第一道上場嘅係香草蜜燒雞翼( $68 ) ,一上枱一陣陣蜜香傳入我嘅鼻,雞翼經過烤焗外皮香脆,內嫩,而且坳落去會有肉汁流出黎,非常好食!讚啦!第二道上場嘅菜係海膽溫泉蛋意大利麵( $148 ) , 流動嘅溫泉蛋係意大利粉上面郁下郁下,非常吸引。意大利飯係配上海膽汁同埋醬汁去煮嘅,平時海膽嘅味道非常濃郁,本身會怕海膽搶咗其他食材嘅風采,但個意粉味道調配得宜,食材互相相得益彰。第三到上場嘅菜係泰式冬陰公湯大蝦意大利麵($108 ) , 一入口濃濃嘅冬陰

望住Menu揀左陣,兩隻餓鬼就瘋狂喺度點餐。

香草蜜燒雞翼

海膽溫泉蛋意大利麵

第三到上場嘅菜係泰式冬陰公湯大蝦意大利麵($108 ) , 一入口濃濃嘅冬陰公調味喺口入邊散發,冬陰公湯就食得多定意大利麵就是第一次食,估唔到意粉同冬陰公係可以夾得到係朋友嚟嘅,為咗迎合香港人嘅口味,大廚突登煮唔係太辣,意粉係加硬新嘅嗰種,而我本身亦都鍾意食呢種質地嘅意粉,食落去非常之開胃,我同朋友三扒兩啖就已經食晒。

泰式冬陰公湯大蝦意大利麵

叫咗杯曲奇豆腐( $52 ) ,從來都未試過豆腐會係飲了嘅其中一個材料而且再配埋曲奇就更加神奇,而好驚喜嘅係呢一杯野飲一d都唔伏,朋友仲話幾好飲添。

曲奇豆腐
香草蜜燒雞翼