2K
2019-08-23 1192 瀏覽
地獄黑仔皇,沒有最黑只有更黑 ﹗早前放假專程搭的士到大埔希望一嘆高質清湯腩,居然休息 ﹗耐到忘記有幾耐無幫襯群記咯,我真係真係堅想食 ﹗某次星期六兩點幾到訪人山人海,依家同樣兩點幾,面前仲三十幾位食客家在排隊,只好照等吧﹗群哥好久不見了,如果不是射波請假,都極難有機會探探您。多年群記都是下午 1 點正才開檔,現提早到 12 點喎。沒有了油渣麵?沒有了鹼水麵 ?發現有牛鞭牛波子供應喎。多多規矩的清湯腩老字號 ﹗爽腩只限堂食,️食剩爽腩絕不準帶走,️最低銷費 $45 蚊,️不準攜帶外來食物,不設雙併,️不設加湯。我都想加規矩喎 ﹗食客不準喧嘩大聲說話、不準講電話、不準開電話鈴聲、不準開喇叭睇片打機聽歌、不準食剩食物﹗記得以前餐牌係中英對照喎,何解轉成只有中文版呢?還有何解豉油樽上貼住醬油字樣呢?反對大陸化,反對赤化香港,捍衞廣東話,捍衛繁體字,捍衛香港文化﹗餐牌只有伊麵河粉米粉,已經無賣麵?查詢下原來仍然有幼麵粗麵供應,太好喇﹗清湯腩售價比潮州腩貴多兩三倍,應該因為質素、供應、工序、時間呢。輕鬆獨食臉珠河、淨伊麵、淨爽腩,已經索價兩百蚊多,真係非常高銷費啊。獨獨午餐盡嘆淨牛骨湯、淨河粉、牛筋麵、淨

獨獨午餐盡嘆淨牛骨湯、淨河粉、牛筋麵、淨牛爽腩、等等,最後再加多支樽裝大可樂!清得一滴湯一條麵一絲肉都無剩,唔係好過份之麻,滾動的色香味,幸福滿瀉﹗門外熱烘烘,舖內靜幽幽,店裡寧靜舒服。美食當前,大家變得沉默寡言,極度專注認真,默不作聲努力面前﹗

神州阿嬸我已經講走蔥兩次,您到底明唔明白什麼叫走蔥呀?您都係反祖國飲奶粉啦 ﹗新加盟依位強國阿嬸態度傲慢囂張嘴妙妙,服務好到不得了,認真地想車車車佢兩巴!講野無尾音只有鄉音,黑口黑面趕客咁款,火都黎﹗谷鬼氣費事叫您神州阿嬸退回去,我自己親手挑走算數﹗

蠔油芥蘭,不是大大碌翠綠芥蘭,貌似細棵芥蘭苗。烚得有點黃,幸好入口微甜帶甘,沾點鮮味蠔油品嚐也不錯,脆卜卜沒有渣。但沒有衝動大注大注地食,不想浪費才食掉大半碟。六四的芥蘭,印像中此從來沒有點過菜食呢。淨牛骨湯走蔥,多謝十個大洋,物超所值 ﹗膠到黏實您的嘴,厚厚奶白色見不到底,牛骨牛肉純天然甜味醇香,燙燙的灌入,飲極到唔夠喉啊 ﹗

淨清湯牛臉珠走蔥,有點擔心食不下牛鞭麵,所以叫份淨肉以防萬一。臉珠肉盛得滿滿,切得厚厚更能保住肉汁,燙住嘴的溫度十分舒服。大大舊肉啪,肉汁澎湃兇悍,牛味醇美,鬆化濕潤,跟腩肉完全不同的風格。濃縮牛骨湯黏黏的,當然依舊全部飲掉,淨食比跟粉麵更大件味道更香甜濃郁,質素只應天上有。

清湯牛鞭粗走蔥,第一次食挑戰成功 ﹗終於知道牛鞭係咩味,味道質地與牛筋雞子極為相似非常神奇,而且並沒有坊間傳說中的羶味喎。為悼念八九六四,要突破自己,食人生首次的牛能牛波子。牛鞭外觀以至質地味道都與牛筋幾乎一樣,膠膠黏黏彈彈,其實係咪牛筋黎架?瘦肉位較易接受。牛波子真係非常巨形﹗既然專登要試,硬著頭皮照食。賣相好似糯米釀大腸,嚥韌的外皮,濕潤綿綿的肉,味道像雞子。

粗麵彈過高質附蛋香,拖著大量香辣辣椒油更惹味刺激。真的很大心理壓力,連湯都不太敢飲。每次都會飲到一滴不漏的牛清湯,首次只淺呷幾口,真係抱歉。牛鞭食晒,牛波子剩兩片,都的吃不消。

淨清湯牛爽腩走蔥,非常神秘的爽腩,不準外賣、不準帶走,只限堂食,就算食剩都絕對不可以帶離場﹗依碗才是真正的牛爽腩,公司樓下間目牛鮮湯腩算罷啦﹗爽腩發出的牛甜味道非比尋常,每啖鬆鬆軟軟滲著兇湧肉汁。肉質軟綿膠彈綿婂滑溜,多種肉質共冶一爐。還有超濃郁的牛肉湯底,膠甜芳香,當然飲到一滴不漏。

清湯牛臉珠河走蔥,顏色比牛腩為深,厚厚鬆軟的臉珠肉,看得見的纖維特別粗,仍然保持軟腍無比,牛汁微滲味道濃郁,炆得清香入味,使得我舔舔脷。整碗牛臉珠河不用幾分鐘已被我完全蒸發掉,真才實料牛肉牛骨湯,必定要飲晒去﹗最貴就係碗湯,如果點淨牛骨湯要成 $10 蚊得幾啖架乍。

淨伊麵走蔥,只食一碗河粉點會夠喎 ﹗就算加底依然未夠喉。即煮伊麵新鮮送到,滾熱辣爽彈完整長啜長有,油香蛋香拖著醇美牛肉湯掃入嘴仔內,暢快忘我,好味到發不出聲來﹗

清湯牛爽腩河走蔥,河粉烚得出色,綿綿滑滑濕濕,掛湯度極强,每啖都感受到濃湯魅力 ﹗極濃牛肉牛骨湯底,雖然未及淨爽腩湯底的膠濃黏,但已經非常優質美味,真材實料一定要全部飲晒才對得住師傅﹗建議最好食原味,不要加添辣椒油、浙醋、豉油等等,這樣會浪費清湯腩純天然的精華﹗淨河粉走蔥,就算只是普通的齋河都何其美味出色 ﹗激甜的牛骨湯黏著每條河粉,滑滑的跣到舌尖上打滾半秒就直墜肚裡去,暖笠笠好舒服。

清湯牛爽腩伊走蔥,先來幾口黏黏的牛骨濃湯,膠膠的使我十分陶醉。師傅失手喎,伊麵腍劈劈碎濕濕,用筷子夾都夾唔到,難掛等得特別耐啦!辣椒油夠香夠辣達中辣程度,大口大口連湯帶麵倒入口,美味極致香辣刺激。辣椒油辣度滿意,不過香味有點不足,而且跟清湯腩味道不太合襯,原汁原味清湯腩都係食原味最非凡出眾,配辣椒油會將其味道淹沒。

清湯牛筋牛腩河走蔥,試完勁辣到原味 ﹗牛腩鬆化,牛筋膠滑,兩者均充滿湯汁肉汁。河粉夠完整,滑滑無過腍,索盡濃郁牛骨湯,一次過瀡晒入口,好好味呀!半滴湯都無得剩正常不過。清湯牛脷伊麵走蔥,份量超多的牛脷,鋪滿整碗見不到伊麵。牛舌厚切軟腍,味甜不羶,可口無敵。自製的浪漫,不設雙併的高傲麵店﹗可狠湯汁暖暖地,不滾燙不冒煙,冷清清的。預早烚定的伊麵淡茂茂,腍散碎一截截,食到疾住疾住,不能一氣呵成大啖啜,極度討厭火都黎﹗

淨清湯肥牛腩走蔥,湯汁與別不同,跟湯粉麵絕對兩回事。湯粉麵有加清湯溝稀,淨食只是純牛骨牛腩原汁原味。黏黏厚厚,特濃醇香,醃料濃郁,精華及靈魂所在,梗係一滴不漏全部飲掉啦。雖然名叫肥腩,只不過係稱呼來的。不肥不膩,爽彈膠黏的白膏,油脂甘甜無比,搭上豐滿軟塾腩肉,噴汁濕潤,還有爽爽筋膜,滋味無窮。

清湯牛筋麵走蔥,全部都係骨膠原,全部都係膠原蛋白,炆得超級綿滑膠黏嫩滑我鍾意。醃味得宜滷水清香如甘露,充漬著幸福的感覺。銀絲幼麵掛湯力持強,濕潤充滿湯汁大力啜,滾燙地享用,爽爽完整長長的麵幼,舒服暢快。雖然仍有點點鹼水味,但搭上優質辣椒油,便是天堂的味道,香辣兼備,刺激萬分。
蠔油芥蘭
淨牛骨湯