2018-02-10 123 瀏覽
同家人晚飯後想食甜品,行去b仔途中發現左呢間糖水舖,見幾多人食應該唔伏啩,就行堆去等位啦。見到店內位置都比較逼,幸好門口唔大風,所以寧願坐出面。人多位少,都係搭枱啦,但我覺得店員比較亂,同枱客人落完單,又再問佢地要唔要落單,然後我地一直叫落單就叫我地等陣,之後就一去不返。直到同枱客人嘅食都上齊,原來要即刻俾埋錢,先再招呼我地,搞到呆坐左好耐。睇返餐牌其實算平,而且新舊款嘅中式甜品都有,選擇多,係吸引嘅。我地叫左桃膠腐竹馬蹄露、石磨芝麻糊同芝麻湯丸。先講桃膠馬蹄露,好足料、好清甜、份量又多,腐竹馬蹄露個底煲得好靚,濃稠適中,食到馬蹄嘅爽甜,又有腐竹嘅黏膩,是抵讚的!芝麻糊一上枱出晒煙,但原來係暖嘅,出煙可能只係因為果晚得6度溫差太大,食落去,甚至摸落個碗都只係暖。通知店員,佢話做過另一碗俾我,等多幾分鐘就有,但第二碗都只係暖,我都無謂搞貢多野,照食啦。芝麻糊有石磨效果,食落有少少起沙,唔太甜,味道同質感係唔錯,只係唔夠熱啫。另外加左一碗淨湯丸(芝麻餡),呢個就夠驚喜喇,餡料爆多,最正係個薑湯底,真係好濃嘅薑味,微辣帶甜,呢個季節飲到呢個湯底,真係唔食湯丸都抵呀!

桃膠腐竹馬蹄露

石磨芝麻糊

2018-02-02
$30 (宵夜)
桃膠腐竹馬蹄露
石磨芝麻糊