2023-10-08 2285 瀏覽
今次去咗位於灣仔嘅富豪飯堂,無精緻同氣派嘅裝潢,與傳統酒樓無異,但亦不落俗套,有典雅嘅擺設同掛幅,但話明招呼開富豪,當然有高私隱度嘅包廂同配置,但我呢D平民道體驗唔到了。因為有幾道菜要提早預訂嘅關係,坐低點好茶水,侍應已經問我哋咩時候上得菜,由於疫情關係,我哋坐嘅大廳只有兩台人客,每個侍應可以單獨招呼一台,連埋我哋之後追加嘅菜式,上菜速度都好快,一道接一道。話明富豪食堂,鮑參翅肚就吾少得啦,menu嘅頭幾頁就已經應有盡有,咁我地就先skip民幾頁。平民食法主打傳統特式手工菜,上菜嘅時候都有按淡味到濃味上菜。▪️第一道係蔥花皮蛋圍蝦炒滑蛋,色香味俱全,皮蛋同蔥花滑蛋出奇地夾,香滑帶口感▫️下一道就花雕蛋白蒸蟹拑,4個人點咗兩個,陳年花雕香配蛋白嘅滑,蟹拑亦蒸得恰到好處▪️炸子雞係我最期待嘅菜式,點咗半隻,未去之前耳有聽聞,因為要經師傅600次人手淋滾油先做到外脆內嫩而juicy▫️蛋黃八寶鴨又係驚喜,又係點咗半隻,所有餡料同鴨肉融為一體,入口即化而且無鴨騷味▪️最驚艷係炒鴿甫併燒雲腿片,又一道賣少見少嘅功夫菜,雲腿即火腿柳嘅部份,經過醃、漬、蒸、炸多重部驟而成,咸香可口。▫️豆沙蘋葉角都係必點,入口

▫️豆沙蘋葉角都係必點,入口有淡淡嘅蘋葉香配清甜嘅豆沙,軟糯而吾痴口。

• 蔥花皮蛋圍蝦炒滑蛋
  • 花雕蛋白蒸蟹拑