2018-05-03 252 瀏覽
以台風為名o既拉麵店,門面色彩鮮艷好鬼搶眼。小弟d 日文雖然得三個月,不過都知「台風」當然唔係解「台式風味」,而係真係o個個「颱風」,見佢個「台」字都設計到好似個旋渦咁。咁有趣,真係要試番下!唔係攞飛而係排隊的,見d 食客都好有秩序大體上一個跟一個。等o左陣先輪到我,內裡面積唔大,就是圍住個廚房o既長檯大約十個單人座位,好有傳統拉麵店o既風味。一面牆有幅大大幅富士山彩繪,另外遠少少o個邊個bench 見佢擺o左d figure 公仔做裝飾。試o左個伊台風($88 唔使加一),係隻芝士蕃茄湯拉麵,聞落幾香蕃茄青新o既味道,湯底一如食開o既正式拉麵,都係超級濃稠。d 芝士條睇住佢用火槍炙燒過,軟綿綿得o黎唔會溶晒。夾一箸麵入口,滭淡湯,再連埋d 芝士粒食,帶一點酸,但又會有種奶滑o既口感。o係塊紫菜上面佢瀋o左一d 啡色o既魚粉俾你撈埋落d 湯度,menu 教再落埋胡椒粒同蒜蓉會更好食,d 胡椒o個d 已經放o左o係檯上。果然係唔錯wo,個酸度會再少d,同埋多o左d 肉香。配菜方面,叉燒厚切量多,感覺好抵食,而且整得好腍。鍾意食半熟蛋o既我特登另外加多o左一隻(加$15),係我最鍾意有醃製

伊台風加半熟蛋 ($88+15)
蕃茄

配菜方面,叉燒厚切量多,感覺好抵食,而且整得好腍。鍾意食半熟蛋o既我特登另外加多o左一隻(加$15),係我最鍾意有醃製過o既味道!食下食下,發覺個麵底都幾大份,最後有d 食唔晒……
叉燒
半熟蛋
可樂 ($12)
2018-04-17
伊台風加半熟蛋 ($88+15)