2015-02-21 597 瀏覽
這夜我約幾位閨蜜在旺角飯聚, 女生飯局又怎少得甜品, 但我們想找個寧靜的環境聊聊天, 就到位於旺角邊皮遠DD既地方, 貪佢靜靜地又唔駛等咁耐, 除左平時set dinner, 咁岩過幾日係情人節, 仲多左個情人節dinner DD餐湯, 小食, main course, 同甜品, 二個人$388, 岩哂D想經濟D過既朋友~先上檯鮮濃蕃茄湯, 濃濃的蕃茄味, 湯內充滿蕃茄蓉, 口感較杰身, 味道還是不錯的~ 另一款餐湯, 忌廉磨菇湯, 好稀呀~飲落去似中湯, 怪怪似的 唯一是餐包是麥包, 比起蒜蓉飽健康得多芝士焗薯條, 呢個真係大推!!! 芝士尚算熱, 因為一凍左就硬版版, 薯條淋左D, 如果脆一點會更好, 盛裝薯條的大碟能保持個熱度, 食到尾仲有微溫, good!!睇下個芝士焗薯條, D芝士真係拉到絲架~芝味濃郁~香煎帶子伴蟹肉意大利飯, 帶子煮得剛剛好, 不會over cook, 意大利飯煮得外硬內軟, 抵讚! 亦算足料, 味道不會太漏, 幾個人share就岩哂啦~紅酒T骨牛排, 我地叫左medium, 哈哈, 朋友擔心我會問係咪心型牛扒, 盛裝牛扒的碟很佔位, 切切下幾麻煩, 事
DD
唯一是餐包是麥包, 比起蒜蓉飽健康得多
芝士焗薯條
睇下個芝士焗薯條, D芝士真係拉到絲架~芝味濃郁~
香煎帶子伴蟹肉意大利飯
紅酒T骨牛排
紅酒T骨牛排, 我地叫左medium, 哈哈, 朋友擔心我會問係咪心型牛扒, 盛裝牛扒的碟很佔位, 切切下幾麻煩, 事關張檯唔係好大, 牛扒睇size都算大份, 唔韌得來有肉汁, 合格之選
法式酥脆羊架+芝士蒜蓉牛油焗龍蝦
法式酥脆羊架同芝士蒜蓉牛油焗龍蝦, 羊架外皮酥脆, 但本人覺得整體較膩, 幸好肉質仍有肉味; 芝士蒜蓉牛油焗龍蝦, 焗後的龍蝦金香吸引, 可惜芝士味遮掩了其他味, 而焗龍蝦時間過長, 以致偏乾了, 未有彈牙口感
玫瑰天使蛋糕
吱滿玫瑰花的玫瑰天使蛋糕, 有深淺粉紅色的玫瑰花, 女生們見到也心花怒放吧! 賣相認真是拎滿分喔
切下, 發覺內面係芒果mossue cake, 可惜不是我杯茶(利申: 我唔食芒果的~), 只有交給朋友代勞了
焗雪山熱香餅
焗雪山熱香餅, 似雙層sponge cake咁香軟, 沾少許蜜糖一齊食更更正, 雪糕比想像大溶得慢, 可惜on top舊蜜糖食落有渣, 叫做扣左丁丁分數啦
75%朱古力心太軟pancake+雲呢拿雪糕
75%朱古力心太軟係邊? 之唔係收埋左係pancakes入面, 雲呢拿雪糕上面仲加左隻蝴蝶仔, 好吸晴丫!!!
75%朱古力心太軟pancake+雲呢拿雪糕
切開pancake後, 朱古力流心效果明顯得多, 75%朱古力唔太甜, yummy!
悠然的環境令我地幾個閨密, 吃吃聊聊十分愉快, 呢到好岩情侶同三五知己聊天飲野, 食物還是甜品較吸引, 聽聞waffle也很名的, 如果下次來要試試他們的waffle喔
2015-02-12
香煎帶子伴蟹肉意大利飯