2021-12-13 61 瀏覽
今年第一日晚餐必定要食得好!先到忠仔記挑選海鮮,我不想再幫襯泰海鮮,請問有否好介紹啊?立即推介新進東南家菜,試試無妨。職員親自走到老遠忠仔記接待,帶我地到商場 1 樓所在位置,實在受寵若驚。步入餐廳,地方寬敞骨子,乾淨寧靜,空氣流通,參觀埋樓上商場廁所,光猛整潔無異味,好過地下百倍千倍。忠仔記活海鮮 $1200,東南家菜油料人工一支啤酒一罐可樂三個椰青 $1000。嬸嬸非常熱情好招呼,用膳其間常常幫忙換碟換碗,點菜時還提供很多專業意思,冒求將所有生猛游水海鮮食材發揮到極至,不會浪費一點一滴。馬拉松晚飯第二局屯門,聽日尖沙咀,再元朗、將軍澳、觀塘、尖沙咀、大埔,跟住有排還喇!細閱菜牌,特色佳餚也不少,非常吸引,不過要下次再試。青島啤酒,只得藍妹及青島供應,無我最愛的朝日或麒麟。新年快樂飲勝,正常味道,幸好免強都夠冰凍,可以安心大啖大啖地暢飲!椒鹽瀨尿蝦皇,竟然首先衝線係瀨尿蝦皇!燙燙的香噴噴端上,嬸嬸熱心地指點如何用鉸剪處理,其實我可以的了。超級燙手新鮮出爐,慢慢剪開兩邊再中間擘開,輕煙飄出!呈現立立令的嫩肉,濕潤閃爍,烹調出色,無過火剛剛好啊!蒜酥惹味微辣,味道已滲入瀨尿蝦之中!大大碌

蒜酥惹味微辣,味道已滲入瀨尿蝦之中!大大碌啖啖肉,結實彈牙嫩滑,極度鮮甜的肉汁,幸福滿分舔舔嘴!白飯出奇芳香,食慾大增!乾爽嚥韌飽滿,甜甜的而口感一流,係咪大陸米黎架?撈魚撈蝦撈菜撈汁撈蒜酥都同樣好味到不得了﹗好想好想叫多碗飯,要抑制自己唔可以衝動,食唔晒就浪費喇!

薑蔥炒琵琶蝦,第二名衝線,雖然鑊氣有點削,幸好都夠熱騰騰送到。跟青龍蝦同一身價,色香味有過而無不及,薑蔥調得甜甜的,不失清香辛辣味,醒神醒腦。厚厚蝦肉爽彈,鮮味脫俗,蝦味非凡要搶住食!

清蒸老鼠斑,色香味俱全,魅力沒法擋!索一索舒筋活骼,聞一聞精神爽利,鮮魚的氣味,蔥油的芳香!我起筷唔客氣喇﹗勁有彈力的魚肉,給多點力拿下吧!師傅準成度達至零點一秒,時間拿揑毫無偏差!一絲粉紅留在魚骨上,極鮮嫩多汁可口,肉彈結實,味道清甜濃郁,鮮味霸道出眾,淋上魚汁豉油如虎添翼!大量魚肉魚汁撈飯,我真的真的想添飯啊﹗整條老鼠斑被我啜得乾乾淨淨,魚頭魚尾魚鰭無一幸免,怪您過份美味!

蒜蓉炒豆苗,大量海鮮來碟清菜平衡一下。鑊氣迫人新鮮上場,幼嫩多汁翠綠,爽甜帶蒜汁,趙到索索聲,悅耳動聽。辣酒煮花螺,萬眾期等終於到達!熱煲滾住上,白煙輕吹,水泡卜卜響,氣氛滿載。聞到濃烈花椒麻香,但食落香辣開胃,陣陣清香酒味,花螺炆得軟塾,鮮甜可口。

辣爆牛柳粒,製作一絲不苟,雞髀菇切成立方粒,爽甜芳香。青紅尖椒帶籽,兜炒熟透散發椒甜味,爽脆多汁且帶辣。煎封六面牛柳粒,鎖住肉汁有嚼勁而不乾硬,醃味得宜提味搶住食,熱騰騰的鑊氣,完成度超高五星級走唔甩!

豉椒炒花蛤皇,多謝忠仔記嬸嬸賜我花蛤皇,實在太客氣啊!生炒沒有馬虎出水有誠意,溫柔的演繹。飽滿鮮甜的花蛤肉,沾上惹味豉椒汁,啜得高潮迭起舔舔脷。

冬蔭功浸蝴蝶蚌,加入鮮茄茶樹菇嗎?味道單調有罐頭影子,即沖湯粉開的嗎?酸度強勁完全飲唔到,不似傳統泰式,感覺不到蔭功在那,真係無陰功咯!蝴蝶蚌極為鮮味,天生結實彈牙日日有健身的。

果皮蒸花蓮九孔鮑,本想豉汁蒸,不過嬸嬸極力勸阻用果皮更能帶出鮮味,好啦好啦。處理乾淨,蒸煮時間不差分毫,滑滑激彈,果皮味輕輕滲入鮑肉,混著熟油豉油十分香口,沒有投訴的機會。

西芹爆炒活墨魚片,雲耳清新,青黃椒絲爽甜,墨魚薄片滲出陣陣鮮甜味道,嚥韌捲著配菜同吃更加生動立體,朋友仔覺得韌覺得淡,您到底識唔識?有無食過架?其實墨魚質地及味道都非常正常而可口的,算罷啦。

椰皇蛋白蒸紅蟹,嬸嬸推介比花雕蒸更非凡出眾,招牌菜一定要試!油味飯,椰香極濃厚,鳳脂甘甜。味道太薄沒有斑蘭葉芬芳,濕爛腍飯最討厭。試過撈蛋白、撈魚肉、撈蒜酥都返魂乏術。椰皇蛋白撈油味飯,總比食淨油味飯好食少少,添點椰甜味,添點滑溜感。椰肉椰水混蛋白齊齊蒸,嫩蛋椰味清甜不膩,不時還趙到滑滑椰皇肉添。朋友仔厭蒸蛋不夠滑,您估蒸水蛋咩,真係嘥氣。大大隻紅蟹啖啖肉鮮甜彈牙,嫩嫩充滿蟹香及海水咸香,還贈送少許軟綿甘甜蟹膏點綴生息。

清蒸游水東星斑,骨間一點紅就是蒸魚的最高境界,師傅功力深厚已經非常接近這個登峰造極既指標。每次先處理掉罕有的臉珠登,點丁肉沾上蒸魚豉油,結實有咬口,少食多滋味,回味無窮!繼而向魚肚進攻,薄薄膠嫩,愛不釋手。最後到厚厚啖啖肉的身軀,斑味香濃出眾,魚汁潤澤味蕾,魚甜味齒頰留香,拍手叫好!蒜酥東星斑撈油味飯,跟魚汁魚肉混為一體,提鮮增味更香口,免強食多兩啖飯。

椒鹽有膏斑馬瀨尿蝦,好想有碗高湯河粉撈蒜酥呢!爆炒乾爽不油膩,瀨尿蝦炸得香噴噴,時間恰到好處,將鮮味推到極至!等哥哥溫柔地解剖您地,唔洗驚唔會痛架,從殼正中間剪開再剪兩旁,讓整條嫩肉露出,蝦汁怒滴閃令令,使得口水不停湧出,等唔切要立即起動!完全脫殼可以為所欲為,狠狠大啖大啖地咬!嫩滑軟綿蝦肉擁著,特上爆膏甘香無限,蝦甜非凡!搭埋香辣惹味辣椒蒜酥,啜得乾乾淨淨,連手指都要損埋,完全將我溶化了!
青島啤酒
薑蔥炒琵琶蝦