久久無黎銅鑼灣登龍街人多車多唔意外當日經過發現簡約黑白嘅店面,門口只放著菜單好奇之下,沿著白色樓梯而上發現別有洞天下午2點多,店內幾乎全滿店舖以白色為主以綠色插畫及木系家具,充滿簡約舒適嘅感覺店舖採以自助服務,自動掃描,餐具🍴,水杯等等·ᴀ.ᴛ.ᴀ.s主打🇸🇬🇲🇾星馬菜星馬菜,🍎平時總離不開喇沙,肉骨茶等等難得有一間主打星馬菜嘅餐廳有其他更多選擇,ᴡʜʏ ɴᴏᴛ·麵款已有7款可選最快已揀好最特別嘅肉脞面另外一個都係🍎一眼就想點嘅炸魚片米粉🤟🏻小食就點咗一睇就好邪惡嘅咖椰爆漿🤩野飲就點咗班蘭奶茶同埋酸梅青檸水·肉脞面$88🍎就揀咗最受新加坡人喜愛嘅ᴍᴇᴇ ʜᴏᴏɴ ᴋᴜᴇɴ(粿條麵)粿條麵是平扁寬版的麵條雖然薄但口感卻彈牙,而且仲好掛湯汁餡料有肉脞,豬肝,魚蛋,滷冬菇🍄,豬油渣,生菜🥬,餡料種類多而且份量足碗麵入面有2顆好似炸雲吞嘅餡料大粒仲炸得好香炸(脆到嚓嚓聲)而且入面有著滿滿嘅豬肉,散發著滿滿嘅豬油香仲包含著鮮蝦肉🦐單撈咁食其實都好滋味,當然喜歡嘅話可以加入店家提供嘅湯汁一齊進食,一個麵兩種食法兩種滋味💛·炸魚片米粉係🍎一見到就即刻想點嘅坊間較少有粉麵配上「楷楷」分明嘅番茄🍅ᴀ.ᴛ
久久無黎銅鑼灣
登龍街人多車多唔意外
當日經過發現簡約黑白嘅店面,門口只放著菜單

好奇之下,沿著白色樓梯而上

發現別有洞天
下午2點多,店內幾乎全滿
店舖以白色為主
以綠色插畫及木系家具,充滿簡約舒適嘅感覺
店舖採以自助服務,自動掃描,餐具🍴,水杯等等
ᴀ.ᴛ.ᴀ.s主打🇸🇬🇲🇾星馬菜
星馬菜,🍎平時總離不開喇沙,肉骨茶等等
難得有一間主打星馬菜嘅餐廳有其他更多選擇,ᴡʜʏ ɴᴏᴛ

麵款已有7款可選
最快已揀好最特別嘅肉脞面
另外一個都係🍎一眼就想點嘅炸魚片米粉🤟🏻
小食就點咗一睇就好邪惡嘅咖椰爆漿🤩
野飲就點咗班蘭奶茶同埋酸梅青檸水
肉脞面$88
粿條麵是平扁寬版的麵條
雖然薄但口感卻彈牙,而且仲好掛湯汁
碗麵入面有2顆好似炸雲吞嘅餡料
肉脞麵

炸魚片米粉係🍎一見到就即刻想點嘅
坊間較少有粉麵配上「楷楷」分明嘅番茄🍅
ᴀ.ᴛ.ᴀ.s仲加入厚厚嘅紫菜同埋🍎最鍾意嘅白菜仔
成碗麵即刻覺得有營有養🥬
炸魚片雖然浸咗係湯到好一段時間
但表面仍然ᴋᴇᴇᴘ到,無淋到
咬落去炸粉唔厚,啖啖嘅厚實魚肉🐟
而且炸魚片都有5塊
有無覺得湯底有啲特別呢?
湯汁奶白色係因為店家加入咗牛奶入湯料
整體🍎就覺得依碗炸魚片米粉抵食啦
炸魚片米粉

咖椰爆漿 $68
ᴡᴇʟʟ ᴡᴇʟʟ,🍎真係好少食啲咁邪惡嘅野
而依份咖椰爆漿,我係聲稱好食到可以將脂肪同運動拋諸腦後
一睇到依份小食已經知道不得了
烘得脆口嘅麵包片分別加入塊塊厚到眼會突嘅牛油🧈
係牛油同麵包中間仲暗暗夾雜住甜甜嘅咖椰,花生醬🥜,滿瀉嘅巧克力榛子醬🌰,甜到入心嘅煉奶,最後以滿滿嘅美祿粉厚厚地撒上做完美局號
個種美味可口嘅感覺令到極懶嘅🍎可以話為咗依個美味,食完去做運動🏃🏻‍♀️
咖椰爆漿

班蘭奶茶($32)嘅斑蘭味唔會好勁
奶味起咗中和作用,好啱初接觸斑蘭嘅人
而酸梅青檸水黎講($32)因為有甜味配搭
所以雖然係酸梅但反而更感受到酸梅嘅甜味

ᴘs:店內冷氣非常充足,可以帶定薄薄嘅外套
店家無時間限制,一眾食客都非常悠閑地享受
2022-07-06
肉脞麵