每逢同朋友有慶祝活動,我最鍾意係去銅鑼灣 登龍街嘅 GAIJIN,餐廳將法國菜同日菜嘅特色容為一體,發揮得淋漓盡致;日本菜愛吃時令,法國菜則喜歡創新,連用碟、擺盤等都十分講究。GAIJIN 裝修型格,燈光柔和,坐位舒適,好適合我今晚同朋友慶祝生日,等佢可以邊打卡邊享受晚餐😋。店員好有禮貌地介紹今晚嘅Dinner Menu 同 Five Course Menu,兩者入邊嘅主菜都好多選擇,意大利飯、意粉、豬扒、牛扒、羊架等等…樣樣都有,緊有一款岩心水😋(可以refill)嘅餐前飽點 - 牛角飽🥐,忌廉芝士飽,造型細小,微微暖暖,一啖一口剛剛好,查些小牛油同橄欖油令麵包更加香滑。Set Dinner :🥢油甘魚 - 則邊用上幾片紅心蘿蔔作裝飾,油甘魚色澤光亮,紋理清晰,有厚度,入口肥美,拌以柚子汁作提鮮作用。🥣加$38就可以upgrade做龍蝦湯 - 湯底濃稠度適中,啖啖引入龍蝦精華😋🍴美國頂級封門柳🥩 - 封門柳係牛既橫隔膜肌肉,油花較小,但牛肉味好重,適合我呢啲愛重口味人士😆,medium cook,已預先切成4件,入口肉汁四散,肉味濃郁,非常鬆軟有口感;底部墊上薯仔、紫薯,軟糯粉甜,一

牛角飽🥐、忌廉芝士飽

Set Dinner :
油甘魚刺身

龍蝦湯

🍴美國頂級封門柳🥩 - 封門柳係牛既橫隔膜肌肉,油花較小,但牛肉味好重,適合我呢啲愛重口味人士😆,medium cook,已預先切成4件,入口肉汁四散,肉味濃郁,非常鬆軟有口感;底部墊上薯仔、紫薯,軟糯粉甜,一個既好味又增加飽肚感嘅拌菜😋。
🍴美國頂級封門柳🥩

🍮甜品係柑桔🍊味mousse - 味道微酸,口味清新。
柑桔🍊mousse

5 Course :
🥢北角道🦪生蠔,拌檸檬爆珠,生蠔夠大隻厚身,入口好creamy ,海水味唔重,配埋檸檬爆珠令蠔鮮更加提升😋。
🦪北海道真蠔

🥢蟹王柚子汁配北寄貝刺身 - 爽口鮮甜,
北寄貝刺身

🥢脆鱗甘鯛 - 魚皮好脆,食落卜卜聲,魚肉無比鮮甜嫩滑,底部嘅日本大根吸盡鰹魚高湯精華,清甜可口。
🥢脆鱗甘鯛

🍴燒龍蝦配龍蝦意大利飯 - 龍蝦已拆肉,份量都唔小,啖啖肉口感爽脆彈牙;龍蝦汁燴番個Risotto,每粒飯都掛晒汁,入口每粒飯係口腔爆彈,鮮度十足。
🍴燒龍蝦配龍蝦意大利飯

🍮甜品 - 香橙朱古力mousse配倍茶雪糕,💣炸彈嘅造型好吸睛,朋友都忍唔住影相打卡攞like😆,外層係脆皮朱古力,入邊mousse好軟身,入口先係濃朱古力味,好快橙味就跑左出黎;拌埋側邊嘅倍茶雪糕一齊食,味道balance得剛剛好,唔會太甜。
香橙朱古力mousse配倍茶雪糕

牛角飽🥐、忌廉芝士飽