2019-10-16 1136 瀏覽
對上一次黎食原來已經係八個月前, 以為而家出面咁多課外活動唔駛排咁耐, 點知都係要排大半個鐘, 但嗰日情緒低落, 諗黎諗去, 近我嘅餐廳只有呢到個意粉可以安慰下我, 所以要排都照等.呢個烤蒜雞肉蝴蝶粉從來無令我失望, 雖然佢啲雞亦都一直係鞋, 品質從頭到尾無變, 芝士忌廉汁夠哂濃, 不過佢芝士味一向唔算好重, 而係成個味好香夠濃, 就係呢種濃郁味道令人產生安慰感. 醬汁質地少少厚黏得住蝴蝶粉, 又唔會太杰, 食極把口都唔覺漏, 會追住食. 不過把口唔漏, 個肚都有上限, 蝴蝶粉幾頂肚, 兩個人食三分二已經夠哂, 就算個肚仲可以放其他野, 但偏偏再放唔落蝴蝶粉. 仲有個人唔開心, 食蝴蝶粉慳氣力, 一粒粒用匙筆黎食, 唔駛食意粉咁要卷, 唔卷又吊吊fling, 蝴蝶粉少少硬, 一粒粒狠狠咁咬發洩下對精神有丁丁幫助😅雖然香草三文魚上面鋪滿香草, 但只係掩眼法其實無咩味, 件魚我都有落返少少鹽吊味. 我揀呢個係因為佢用檸檬汁, 諗住蝴蝶粉咁濃味, 食返啲酸野清新一下. 個汁其實酸酸地幾好味, 但感覺同食材唔多夾, 食落感覺汁還汁, 食物還食物, 兩者互不相干. 薯蓉畀好多, 但係無乜味, 有
烤蒜雞肉蝴蝶粉
香草三文魚
雖然香草三文魚上面鋪滿香草, 但只係掩眼法其實無咩味, 件魚我都有落返少少鹽吊味. 我揀呢個係因為佢用檸檬汁, 諗住蝴蝶粉咁濃味, 食返啲酸野清新一下. 個汁其實酸酸地幾好味, 但感覺同食材唔多夾, 食落感覺汁還汁, 食物還食物, 兩者互不相干. 薯蓉畀好多, 但係無乜味, 有啲乾, 個汁又唔係好幫到佢. 蘆筍最出色, 平時配菜好少畀咁粗, 新鮮爽口. 整體無吸引人嘅特點, 但一啲都唔難食, 魚肉就算淡淡地都有香, 不過近三百蚊就唔太抵, 無下次.
麵包
呢到啲麵包比一般餐廳硬, 唔差, 但可唔食, 不過我鐘意用普通嗰隻麵包點蝴蝶粉個汁, 奶盡佢🤣 另一款係黑糖麵包, 之前覺得黑糖味唔係好夠, 今次濃返味道有進步, 但要個包軟啲先夠吸引.
PROSECCO
食左幾次, 今次又寫其實係因為呢杯酒引起, 之前黎食叫左杯Sparkling wine-COVA太酸澀, 都係睇返之前食評先無再伏. 今次揀左Sparkling wine-PROSECCO相對好飲好多, 無酸澀情況, 甜甜地有啲氣好易入口, 我當場飲左兩杯, 不過未至於令人懷念, 但下次想飲有氣嘅野又嫌水太淡汽水太甜可以encore.

呢間餐廳個名叫The Cheesecake Factory, 芝士蛋糕係佢嘅經典, 但我偏偏對呢樣野最無興趣, 因為超級甜. 我鐘意黎呢到食意粉, 夠濃味兼有芝士, 個人好頹嗰時食左個心會舒服啲, 所以只要意粉依然好食, 我黎呢到已經達到目的, 唔要求佢多方面都出色.
2019-10-11
$342.1