8度餐廳

Café 8 Degrees
餐廳: 8度餐廳
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2013-08-08 805 瀏覽
前陣子妹妹看見網站有團購,仲講到獨家做團賺好抵食咁.望過下D食物覺得OK,加上媽媽生日的大日子有得訂枱,於是就訂了這兒作為媽媽生日飯的地方...6時左右便到達,由於之前未來過吃自助餐,所以根本唔識地理位置,只好取出團購COUPON給酒店員工,他帶我們去搭電梯,說到一樓出便是了.一出到電梯有古怪..點解同平日食自助餐地方唔同的,原來是安排了去宴會廳吃..入到去時感覺怪怪的,因為未試過是這般吃自助餐呢由於早到關係,唔算太多人.第一件事去取生蠔,龍蝦仔,青口,蝦和螺...基本上除了生蠔我覺得OK外,螺是好吃外,其它的都好一般,無乜味道的至於沙律,有羅馬生菜,紅葉生菜,薯仔沙律,蘋果菠蘿沙律,車厘子茄,粟米雜椒沙律,煙香早三文魚,翠綠鮑魚雪耳沙律部份沒有吃,因為某些沙律可能太耐無人食,有生水情況出現,我怕肚痛,所以都係望下算數.不過,我有吃翠緣鮑魚雪耳沙律,雪耳爽口,可惜唔夠凍....煙三文魚都OK,如果再肥美D更好湯是日老火湯,都唔知乜湯,因為你完全唔覺得飲緊湯,似係水加鹽,我的妹子還說似煲完雲吞的水,無言..至於意大利雜菜湯,無飲,只因本人一向對紅湯沒有興趣..日式:雜錦魚生有8款:我記得
10元5罐
海鮮
小籠包,煙三文魚
小籠包和蝦
燒牛肉配菜自己加的
熱食
甜品

日式:雜錦魚生有8款:我記得的有甜蛋,蟹柳,三文魚,吞拿魚,鯛魚,魷魚,赤貝等>>只吃了三文魚和魷魚加赤貝,三文魚切到太厚,無乜質感,又唔夠肥美.魷魚有極大腥味,赤貝個色好怪,又唔夠爽口,刺身平平.原本我以為沒有壽司,妹子提醒你可以叫切壽司的師傅幫你整..

日式小食:吃了螺肉和八爪魚,我覺得唔好食,太鹹..螺肉仲有D腥味....

泰國:有泰式柚子蝦沙律,泰式香辣鳯爪,紅咖喱鴨,泰式麵檔,泰式青木瓜沙律,青咖喱豬扒,泰式菠蘿炒飯..我只吃了鳯爪和柚子蝦沙律..鳯爪唔夠入味.柚子蝦的沙律唔夠凍,柚子有點苦,蝦無乜味,後期剩番齋柚子無再REFILL過了

韓國有韓式泡菜,人蔘雞湯,韓式烤肉,蘿蔔炆牛肋骨條...我只吃了蘿蔔炆牛肋骨條,味道唔差,牛肋骨炆得鬆化...

有越色和印度食品,無部無興趣,不評論...

港式也有11 款的.有咖喱魚旦,D魚旦好死實又唔夠味,其實呢味餸整得好食唔難架,唔明點解可以難食囉!五香脆炸豆腐就咸左小小...花菇扒時蔬即係小棠菜加花菇,正常...雜錦點心,望見個樣己經唔想食,所以無乜特別印像...因為本人一向對熱盤麻麻,所以無乜點食.不過,屋企人意見係唔夠熱,有D只係暖有D仲凍架添,但係野食夠味的....如果熱D好好多

中國有口水雞,川辣青瓜,蒜香雞腎,上海小籠包,四川回鍋肉,上海粗少麵,川辣水煮牛肉,川椒蟹.只吃了雞腎青瓜和上海小籠包,只係覺得小籠包D皮太厚肉太實又無味,最重要小籠包的神隨湯汁完全欠奉..

燒牛肉:是由廚師切的,我取了兩次,兩次都切得太薄,個廚師實在太孤寒,切厚小小都得,D汁又落鬼咁小,激死..屋企人見到覺得肉太生,我又覺得OK,肉味唔太有,但對於愛吃牛的我有得吃己很滿足

甜品我真係無乜得好寫,因為只吃了小小,同埋因為每款出得一次關係,真係要去搶食架.由於太飽同埋食過小小甜品覺得無乜特別,所以都費事去搶.

雪糕:是細杯裝雀巢,味道三款,係乜味無留意,因為本人吃自助餐是不太愛吃雪糕,所以甚麼牌子也沒所謂

有生果的,印像中有西瓜,仲有火龍果,因為無點食,唔評論

由於沒有餐飯,但有一位待應姐姐推住架餐車SELL V8罐裝飲品,10元有5罐都真係超抵,飲唔晒都可以拎走,味道有2款,但個姐姐只俾左一款我地...是旦啦!有得飲就算費事煩

待應唔算少,但執碟又唔見得好快,有改善空間.叫人填意見表又離奇在唔放低筆,唔通假設人人都有筆,因為換左手袋關係係無放到筆,最後只要左coupon無填意見表

七折後每位$328,再加1,每人再加多半2元飲品,合共362.8.

題外話/補充資料: 總括來說:食物味道ok,只係環境真係唔可以接受,店方下次做團購時可寫清楚用餐地點,如果當初知道在宴會廳吃,必定不會買團購.因為這樣吃自助餐著實有點古怪,加上如在8度餐廳 Café 8 Degrees,每位只是多50幾元就可以去一個舒適加多點食品選擇的地方,我寧可多付一點錢 如果閣下未吃過這兒的自助餐,又想試下,買來作試食都ok.
2013-08-03
生日