2015-05-04 7009 瀏覽
媽媽向來都有食素既習慣! 所以生日都帶佢去食見到openrice麗姐既食評都幾多!就前一日book定枱啦一去到 就有位 d staff好好人 我地開左壺茶 仲送左兩碟前菜上黎添嗌完菜之後 就見到麗姐出黎 每圍枱都say下hello咁第一碟上既係梅菜餃! 係湯上既 total 有8粒水餃既餡有d梅菜木耳咁 梅菜切大大粒 所以咬落好有嚼口連埋個湯一齊食 好清好好味 個湯有d似昆布湯媽媽已經好鍾意啦哈哈跟住就係佢既蠔皇香煎鮮竹卷 都係有8件個餡都不外乎係d粉絲木耳蘿白咁 但特別係佢真係煎得好香好脆 雖然有蠔油汁浸住但still keep到佢本身煎到好香咁同埋! 佢既腐皮味比一般腐皮卷重好多!!!同家姐研究過可能係因為佢捲多幾捲 所以食落好味d!又有咬口跟住就係班蘭包!!!!!! 一見到佢個陣已經俾佢脹卜卜吸引我好鍾意食饅頭所以好care個包層皮好唔好味一揸上手 好軟熟 咁落去仲有小小回彈力媽媽話應該唔係用發粉 係自己發酵! 先做到咁鬆軟既效果餡係連蓉跟住就係個炒飯上啦炒飯炒到粒粒分明咁都幾好味 味道唔會好濃喱個係鱔黎既! 本身諗住應該會係個d一舊炒團有d紫菜包住再淋個燒汁咁但實在錯哂啦! 係
媽媽向來都有食素既習慣! 所以生日都帶佢去食

蠔皇香煎鮮竹卷
個餡都不外乎係d粉絲木耳蘿白咁 但特別係
佢真係煎得好香好脆 雖然有蠔油汁浸住
但still keep到佢本身煎到好香咁
同埋! 佢既腐皮味比一般腐皮卷重好多!!!
同家姐研究過可能係因為佢捲多幾捲 所以食落好味d!又有咬口

香脆炸鱔
喱個係鱔黎既! 本身諗住應該會係個d一舊炒團有d紫菜包住
再淋個燒汁咁
但實在錯哂啦! 係炸鮮冬菇!!! 但一d都唔吸油
但做得幾好味添!!

鼓汁黃花魚
題外話/補充資料: 麗姐出哂d菜之後又出左黎每枱問下feedback 仲同我地傾左好奈計 feel 到佢真係有心想搞好間餐廳先會咁做 佢話自己所有野都親力親為 就連洗梅菜喱d準備功夫都係自己做 所以我覺得佢都好俾心機想分享美食俾大家!