2019-09-20 527 瀏覽
媽咪鐘意食辣野,上OpenRice見到依間四川菜環境同食評都不錯,而且佢地大廚都有啲名氣,OpenRice book枱又有85折就試下啦!去到門口姐姐好有禮貌,佢地制服都好有特色,環境寬敞舒適,牆壁掛有手畫嘅畫,好有中國藝術氣息,加上背景嘅七八十年代經典歌曲,媽咪話即刻好有回到舊時年代嘅感覺。首先我地開左壺蕎麥茶,味道好香好特別,出邊酒樓好少有,屋企人亦都好鐘意。之後我地叫左豬耳、炸豆腐、豉蒜花生芽西瓜皮做前菜,豬耳不錯,可以再辣啲,反而個花生芽幾有驚喜,同一般嘅芽菜好唔同,爽口清甜。之後當然唔少得一大堆嘅四川主菜啦,我地叫左口水雞、水煮厚切牛舌、辣子炸大腸,同酸菜魚。個水煮厚切牛舌我地一家食到讚不絕口,牛舌夠淋而且十分入味,個汁勁香口,我地即刻叫左白飯撈飯食,好好味好少自己食哂一碗飯,而且佢裹面仲有好多配料:鴨血、勁有咬口嘅水晶粉皮同花生芽! 不過媽咪話唔夠辣,個服務員問我地食物質素如何時同我地講下次可以叫加辣,媽咪即刻話下次要挑戰。至於個炸大腸我地睇少左佢,入口好香指天椒同麻辣味,無肥膏無油益無嗅味,師父處理得好好,開頭食落去以為唔辣得個麻字,點知後勁好強,屋企人食到shushu聲

至於個炸大腸我地睇少左佢,入口好香指天椒同麻辣味,無肥膏無油益無嗅味,師父處理得好好,開頭食落去以為唔辣得個麻字,點知後勁好強,屋企人食到shushu聲,但個個繼續搶住食,好搞笑,只怪廚師烹調得太好,媽咪少食內臟同炸野都讚。

至於甜品其實我地已經買左蛋糕比媽咪做驚喜,但佢見到有好多懷舊甜品話要試哂佢。媽咪話 ”蜜瓜奶脆” 好少見到仲有得賣,係佢同爸爸意年回憶,加上師父整得好好食,真係好難得。仲芝麻卷、紅棗糕都好好味呀。

總括而然,媽咪好滿意依餐生日飯,比我地想像中好食,服務好,環境好!
推薦推薦

水煮厚切牛舌