2024-03-10 89 瀏覽
不嬲都好鍾意LIFETASTIC嘅草莓西瓜蛋糕,但妹子係荔枝控,所以就揀咗荔枝烏龍茶蛋糕,和她慶祝生日,重好配合依家春天嘅天氣,但最後發現係冇咩荔枝⋯⋯😂LIFETASTIC除咗出名選用新鮮嘅食材外,水果蛋糕配以粉色,帶來視覺及味覺嘅享受,最重要係可以打咭🥰荔枝烏龍茶蛋糕蛋糕頂層有荔枝,荔枝啫喱,荔枝忌亷,荔枝好大粒,少甜多汁,荔枝啫喱冇特別,而粉紅色忌廉就食唔出有荔枝味,中層以海綿蛋糕夾雜荔枝軟糖,海綿蛋糕比較乾硬,一啲都唔鬆軟,荔枝軟糖切到細細粒,食落就好似係雪硬咗啫喱,好清淡,底層係海綿蛋糕加烏龍茶朱古力醬,唔係睇番介紹我都唔知有烏龍茶係度😳,可能朱古力醬有少少水份,所以呢層嘅海綿蛋糕比較濕潤鬆軟,算叫做有驚喜。下次都係買番草莓西瓜蛋糕😁

荔枝烏龍茶蛋糕

下次都係買番草莓西瓜蛋糕😁