2019-10-03 1407 瀏覽
今日搵開女朋友食lunch, 就揀左佢公司附近依間試下佢地最聞名既船麵。其實之前都有興趣係度食dinner, 但排隊既人流太誇張了。見佢opening hour係12點開始,我地已經12點15分到,但已經full house要排隊。係排隊過程中waitress已經會問你要唔要飲住野先,都算細心。先講講依個招牌菜,船麵既湯頭好濃郁,杰身,濃得黎好甘香,應該係有九層塔係度。佢上面會配有啲脆豬皮,好香口但掂到湯都好快淋,建議快食。佢既面似係粉絲個種,幼身但煙韌。反而面上既牛肉用唔用和牛我都覺得唔太重要,因為個湯同麵都夠晒加分。枱頭有啲辣椒油俾客人加,但建議唔落重好,因為落完我覺得有啲影響原湯既味,後悔落左。依個蟹肉炒飯都好夠味,蟹肉份量唔會太少,都大粒。唔落佢個dip都好夠味。但論深刻就不及個船麵。
和牛船麵

蟹肉炒飯