2020-07-16 2187 瀏覽
不知不覺快一年了上一次仲記得我嘅外國朋友同我哋呢度落腳食個小點下午茶輕輕鬆松度過一個下午。說來話長都係入正題會比較實際啲。一間好食嘅restaurant 我基本上係會返頭再測試佢哋嘅好味程度同埋佢哋嘅水準今次串燒泰國嘢我又返來了。證明佢哋嘅水準同質素係非常之有保證同埋穩定嘅。首先要喺門口睇睇餐牌諗下自己要食啲乜嘢同收銀員講聲然之後付費就可以嘅喇自己入去開位然後佢哋就會將美食一一送上。今次都嗌咗好多嘢食啊嗌咗杯龍眼冰啦。雞肉串燒牛肉串燒豬肉串燒白豬肉腸全燒豬頸肉牛仔骨有機粟米菠蘿。仲有職員介紹啲白線串燒同埋大花蝦 。其實佢哋仲有泰式沙律啦同埋碟頭飯仲有甜品。不過我覺得經常去好多地方食野。難得有個鋪頭會特登用炭火同你煮串燒。我覺得係一種attitude亦都係another嘅食法,所以我會比較用串燒同埋上次已經試咗碟頭飯喇。所以其他嘢可以下回分解。其實每次食串燒佢哋職員都會安排一啲好得意嘅將佢話青辣椒醬燒牛肉將請假呢張。泰式紅機長。基本上如果唔係行內人好難一眼睇得出系乜醬汁。所以最好嘅食法就係攞嚟串燒逐碟噉樣去試背脊像試一口,一啖一啖睇下邊隻好味然後再安可噉樣會係最佳嘅食法。其實睇睇佢哋嘅大

說來話長都係入正題會比較實際啲。

仲有職員介紹啲白線串燒同埋大花蝦 。

其實睇睇佢哋嘅大花蝦真係好大條基本上係長嗰隻碟食落去之後拆開蝦殼,誒肉質非常之煙韌非常之充滿住海鮮味同埋係人手燒出嚟嘅質感唔會太乾亦都唔會太濕,佢哋連海鮮嘅腥味都無感覺上佢哋應該係好新鮮好抵食。

雞肉串嚟講非常煙韌同埋係我自己嘅最愛再配上五種唔同嘅醬汁一串串燒有五個口味,我差唔多嗌咗十個串燒再加五個醬汁其實即係接近50種味道真係百般感受在心頭真係好味道暈。

豬肉串同豬頸肉算嚟講哩就會有小小肥膏不過係可以接受嘅當然係好好味嗰種啊入口即溶咬落去係爽口嘅,但牙煙人非常。

至於牛肉同牛仔骨算比較有咬口所以要慢慢品嚐同埋會燒得比較乾身唔似得平時個卡噉樣有啲濕潤所以呢個係絕對係,想搵嘢咬同埋口痕痕嘅必食之選。

白豬肉串佢有別於一般嘅香腸因為佢係用豬肉做成嘅外面嘅皮比較脆咬落去會係濕潤,同埋鮮嫩所以白豬肉腸我都係建議大家試一試嘅可以如果得嘅可以係兩條嚟食因為其實咬落去又冇唔覺有脂肪同唔覺有肥膏100%係非常之啱大家嘅口味嘅。

粟米同菠蘿
我點解會嗌佢哋呢係因為全部都係用得返佢哋係蔬菜類同埋蔬果所以我叫你等一等問,粟米會比較乾身爽口好似少少嗰啲坐酒小食噉樣菠蘿絕對係生果佢哋燒到外脆內軟,仲有暖笠笠同埋酸酸地嘅感覺非常之有泰國嘅風味同特色大菠蘿就唔好加其他醬汁喇因為到時會又酸又辣未必識幫我嘅感受架。

最後白鱔串燒都係職員介紹。其實平時我未必會特登嗌但係咬落去其實有少少似豬肉嘅感覺但係佢又有鮮嘅,同埋魚類嘅肉質小氣嘅肥紅溝埋再加上佢哋嘅特殊嘅烹調同業證技巧基本上你唔同佢講係白鱔亦都冇人知道你食緊嘢,原來就係白線嘅串燒呢個真係秘製特別絕對係最終大佬這一關一定要打過去先至叫你個全食串燒囉。

龍眼冰都唔錯啊。差唔多七粒嘅龍眼肉喺入邊。凍冰冰飲落去甜甜地食辣嘢嘅時候同埋夏天配上一杯飲品非常消暑醒神。

其實真係好掛住呢度啊。因為自社會事件之後都好少再嚟呢頭難得佢又開門即刻沖入嚟試下啦如果大家有機會嘅都可以過嚟試試啊。一個人又得三五知己嚟又可以多嘢食絕對係返頭必食之選。
題外話/補充資料: 多D人黎會再正D 一個人都可以自私食
2020-07-08