“布丁燒”呢個咁有層次嘅甜品,我已經想食好耐喇!今日就去搵呢間人氣甜品店「呦呦鹿鳴布丁燒」食吓佢有幾好味先,遠遠已經見到呢間以白色簡潔為主裝嘅小店,令人覺得好整潔,再配上精心手繪嘅餐牌、同埋係黑板上面嘅畫,店主一定放咗好多心思落去,以上都咁用心做,佢哋嘅“布丁燒”一定無得輸啦…… 左揀右揀之下就有以下選擇:1.          “焙茶布丁燒”﹝熱食﹞;2.          “鐵觀音布丁燒”﹝凍食﹞;及3.          “回魂布丁燒”﹝凍食﹞。 店主好細心咁教我將“布丁燒”分先後次序食同講凍同熱嘅布丁分別,首先原杯食食熱嘅“培茶布丁燒”👍🏼👍🏼,滑滑嘅質感好似燉蛋,香香嘅焙茶味慢慢咁由奶香布丁滲出,再挖深d將焦糖浸滿芝士蛋糕同布丁上,又有另外一種味道喔!跟住就食凍嘅“鐵觀音布丁燒”👍🏼👍🏼👍🏼,凍嘅要倒出嚟上碟食,用匙放入時覺得凍嘅質感係實小小,但食落依然好滑溜,鐵觀音嘅茶味較焙茶特出,茶香、奶香、蛋香、焦糖香甜一次過放晒入口,好好味呀……. 最後到人氣第一位嘅“回魂布丁燒”⭐️👍🏼👍🏼👍🏼⭐️,一食滿口濃濃咖啡味,再加埋芝士蛋糕同焦糖,真係好食到停唔到口囉,怪不之係人氣榜首第一位
1.          “焙茶布丁燒”﹝熱食﹞;
2.          “鐵觀音布丁燒”﹝凍食﹞;及
3.          “回魂布丁燒”﹝凍食﹞。

店主好細心咁教我將“布丁燒”分先後次序食同講凍同熱嘅布丁分別,首先原杯食食熱嘅“培茶布丁燒”👍🏼👍🏼,滑滑嘅質感好似燉蛋,香香嘅焙茶味慢慢咁由奶香布丁滲出,再挖深d將焦糖浸滿芝士蛋糕同布丁上,又有另外一種味道喔!跟住就食凍嘅“鐵觀音布丁燒”👍🏼👍🏼👍🏼,凍嘅要倒出嚟上碟食,用匙放入時覺得凍嘅質感係實小小,但食落依然好滑溜,鐵觀音嘅茶味較焙茶特出,茶香、奶香、蛋香、焦糖香甜一次過放晒入口,好好味呀……. 最後到人氣第一位嘅“回魂布丁燒”⭐️👍🏼👍🏼👍🏼⭐️,一食滿口濃濃咖啡味,再加埋芝士蛋糕同焦糖,真係好食到停唔到口囉,怪不之係人氣榜首第一位。
培茶布丁燒
鐵觀音布丁燒