2017-10-31 644 瀏覽
菠蘿包,堪稱港式經典,作為三粒星,一定食過佢地。先講菠蘿包,傳統是由豬油、麵粉、砂糖烘成脆皮,一格格像菠蘿而得名,講求酥頂甘香甜脆,麵包身要鬆軟。說的簡單,但好包難求。以我所知,香港都可算是有三大菠蘿包:太子金華、跑馬地祥興、西貢咖啡餅店。今站先講西貢。新鮮熱辣的招牌菠蘿包,剛出爐的麵包富有牛油香,非常吸引。一食落去,酥皮鬆脆但未會散落一地,包身因為仍然溫熱,質感又香又軟。話雖如此,佢身價為10蚊,都可算貴價,如果只是因為新鮮出爐而令佢身價如此高,未值此數。題外還食了一個鮮奶撻($12),酥皮真是不俗,層層乾身富油香,奶餡還真夠滑,但略嫌太甜,總括是還可以了。好味還好味,都要睇性價比,味道總括還好了吧(服務就更加不要提好了)。

菠蘿包