2019-07-03 135 瀏覽
朋友要離開香港,約食飯當然食啲外地少見嘅嘢啦!最後佢揀咗呢間日式居酒屋。我哋一開門就入去,未到飯點,一個客都未有侍應姐姐話隨便坐,揀角落窗邊位,兩個人坐四人位,坐得舒服先食得多嘛兩個人食唔到幾多,首先落個必食邪惡包邪惡包係用紫菜包生菜包帶子包鵝肝,聽落有啲似高級版麥兜紙包雞包紙紫菜係一大塊摺幾摺,上到嚟都仲係脆嘅食肉獸本來好驚生菜,因為平時食沙律覺得勁苦,好在呢個生菜爽脆鮮甜帶子正正常常,鵝肝反而有驚喜!又滑又綿。成個加埋口感豐富,味道好有層次,互相之間又夠夾大廚諗到真係好勁一開頭無留意邪惡包有咩,結果重複叫咗石板黑松露牛油帶子牛油帶子本來就係必定好食,一上嚟加埋石板sasa聲,望住都流口水一入口,帶子熟得剛剛好,又有熟食嘅一絲絲口感,又有本來嘅鮮味,再加上牛油同日式燒汁,吊埋佢嘅香濃出嚟打打下字都想再返去食多次!反而似乎係加分位嘅黑松露香味尚可,有啲雞肋但只係$88,你仲想點呢?厚燒牛舌心朋友原本覺得食牛舌好噁心,但自從上次被我帶去日本牛舌專門店後,就愛上牛舌。今次試下香港嘅日式厚燒牛舌如何火候正好,牛舌講度有嚼勁但唔靭,而且調味屬於我哋講嘅「吊味」唔係重口味呢度嘅牛舌食完真係會令人
朋友要離開香港,約食飯當然食啲外地少見嘅嘢啦!
最後佢揀咗呢間日式居酒屋。

我哋一開門就入去,未到飯點,一個客都未有

兩個人食唔到幾多,首先落個必食邪惡包

邪惡包
紫菜係一大塊摺幾摺,上到嚟都仲係脆嘅
帶子正正常常,鵝肝反而有驚喜!又滑又綿。
成個加埋口感豐富,味道好有層次,互相之間又夠夾
大廚諗到真係好勁

一開頭無留意邪惡包有咩,結果重複叫咗石板黑松露牛油帶子
石板黑松露牛油帶子
打打下字都想再返去食多次!
反而似乎係加分位嘅黑松露香味尚可,有啲雞肋
但只係$88,你仲想點呢?

厚燒牛舌心
厚燒牛舌芯
今次試下香港嘅日式厚燒牛舌如何
呢度嘅牛舌食完真係會令人有幸福感,非常值得一試!

京蔥雞肉串
京蔥雞肉串
呢個係今餐比較遜色嘅食物,雞肉偏乾偏柴,肉汁聊勝於無
京蔥唔知點解唔香,平時食開都係外層燒到香脆,裡面依然嫩滑,仲要有少少蔬菜清甜,
加上係燒時流/沾到嘅雞油
可惜,師傅燒緊京蔥雞肉串嘅時可能無留意時間,雞肉同京蔥都好乾

晚餐始終需要一個主食,我哋都係食肉獸,蒜片牛柳粒石鍋飯就最適合啦!
蒜片牛柳粒石鍋飯
兩個人分,每人應該食到一碗半再多少少
牛柳粒煎定燒到好香,大概7-8成熟啦,口感唔會靭唔會鞋,入口仲有肉汁添!
呢間餐廳嘅醬汁好正,重點係,個汁好夾飯呀!!
我應該可以一人食曬成個石鍋

美中不足之處在於蒜片唔夠脆,失去香味之餘又好易攝牙,亦破壞咗成個飯嘅口感
2019-06-12
邪惡包