好耐無奢侈出街食餐好,小弟趁岩岩出糧,順道經過深水埗, 試一試呢間出名食雞ge食店。呢間醉藥雞,最最出名ge,系佢地ge「砂鍋系列」。而我呢次叫「砂鍋醉雞煲」(好似記錯)就系其中之一。事不宜遲,都系講講小弟ge食後感。各路高手成日話「色、香、味」要俱全先叫上乘。呢個醉雞鍋,完全符合呢D條件。「色」-侍應拎個砂鍋系我面前,完全呈現類似「生滾」狀態。如果系其他熱菜,以小弟十級怕熱的特性,早就避之則吉;但系雞煲本來就系趁熱先至有用,至少可以講,呢間雞煲絕對無欺場。但最吸引我注意ge,系個鍋面頭個浸類似「黃油」ge物體,原本誤會系雞油(真失禮),捻捻下間舖頭主打養生,「黃油」應該系煮食用黃酒先岩(如果小弟都系講錯,非常歡迎各位高手指正)成件事,「黃油」個種深黃,配上偏白ge砂鍋內湯底,深淺分明,印象分大大提升。「香」-砂鍋上抬,撲鼻而來ge酒味,唔駛甘多廢話,「相機」先享受,然後到小弟大快朵頤。「味」-講完個雞煲賣相同酒香點吸引,終於都要講主角-雞;但講雞之前,先講講配料。呢次叫個砂鍋,由於以藥湯做基底,所以除左微微黃酒味之外,湯底見到紅棗、淮山,另外加左疑似老姜(?)。不過,小弟完全唔覺得個
)就系其中之一。
事不宜遲,都系講講小弟ge食後感。
砂鍋醉雞煲

呢次叫個砂鍋,由於以藥湯做基底,所以除左微微黃酒味之外,湯底見到紅棗、淮山,另外加左疑似老姜(?)。不過,小弟完全唔覺得個藥湯「燥熱」,反而覺得好舒服。以微微酒味帶出雞湯的清、甜。着實加分。
如果好似小弟甘,追求飽肚感,麵底可以選粗麵類,例如刀削麵;相反,可以選配米粉、瀨粉之類,以享受食材同湯ge味道為主。
然後到「雞」。小弟唔系食家,所以唔識得分雞ge品種,同埋系唔系冰鮮、雪藏之類。但系,咬到雞肉個刻,突然間有種「呢D先系應該有ge雞肉味道」感覺。連皮帶肉,肉質算嫩滑,皮唔會太油膩。連埋湯食落口個下,最後一個字-

當天氣越黎越反覆無常,令我地身體越黎越差,但又未必的起心肝做運動,甘不如先從飲食開始,慰勞一下因平日拚搏而操勞ge身體,等自己開心一下。
雖然個砂鍋雞真系幾熱,但呢間店,小弟覺得可以作為「個人小小食療」第一步。
2024-04-28
砂鍋醉雞煲