2024-01-16 412 瀏覽
總係覺得而家好多餐廳都唔係幾好食,今晚遇到一間好味既,想好好記錄佢。餐廳位於中上環,歌賦街有點點難搵。餐廳裝潢俾到一種黃昏chill的感覺,已經對佢有一份好感。坐下來後,店員會介紹菜色,大致上兩人叫6份食物就剛好。🔸Smoky hummus煙熏鷹嘴豆蓉配扁包食既。煙熏味好強,加上鷹嘴豆蓉不常吃,成件事好新鮮。食落仲有檸檬的清香同蒜蓉輕輕的辛辣感。🔸Flatbread扁包呢隻包好好味!嗰種質地同味道都係味食過既,雖然然係個plain包,但食落有清香的麥香,帶些鬆軟,非常配合鷹嘴豆蓉。🔸Feta蜂蜜烤費達芝士又一樣未食過既味道。一大塊費達芝士加蜂蜜要烘烤,熱辣辣的。芝士好奶香,加上蜂蜜的甜同蕃茄仔的酸甜,好複雜得黎係好食既。🔸Truffle duck tagine黑松露鴨肉塔吉鍋燴飯一上枱打開鍋蓋,香氣滿溢,黑松露香氣尤其出色,同蘑菇和鴨肉片香味相互相乘。 鍋飯加左隻雞蛋,除了有蛋香, 攪伴後鍋飯質地更加濃厚,滿足感十足。不過,建議這道菜要share, 一人食可能有些膩。🔸Beef kofteh牛肉串配古斯米沙律牛肉串以免治牛肉整成條狀,以長長的烤肉棒串起。下面舖了乳酪和蕃紅花蕃茄醬,可

餐廳位於中上環,歌賦街有點點難搵。

🔸Smoky hummus

🔸Truffle duck tagine
黑松露鴨肉塔吉鍋燴飯

🔸Beef kofteh
牛肉串配古斯米沙律

牛肉串以免治牛肉整成條狀,以長長的烤肉棒串起。
下面舖了乳酪和蕃紅花蕃茄醬,可以直接融合牛肉一起吃。蕃紅花蕃茄醬唔會好搶味,作用係加乘乳酪同牛肉的味道,吊起一點清新。又一道令我滿意的菜色。
然而,最驚喜係古斯米沙律。看似簡單的食物,反而令人拍案叫絕!它的調味微酸微甜令我好舒服, 車厘茄好新鮮,每一口都好似置身係郊外之中。

🔸Konafa
開心果雪糕
好特別的配搭,雪糕下面係叫“金絲蜜酥”,類似係炸米粉咁。上桌時店員淋上玫瑰糖漿,所以金絲係甜甜的。撈埋一起吃,就會有雪糕的軟滑和凍,金絲的脆和熱,口感好得意。同伴好欣賞這道甜品,我稍嫌開心果雪糕偏向雲尼拿味,但整體上係好唔錯既。

最後,我特別欣賞餐廳的服務。目測餐廳的店員和廚師都係全男班的,重點係店員好有禮貌,敬業樂業, 服務細心而不壓逼。100分!上菜速度比較慢,正好俾我慢慢歎美食,建議飲埋酒會更加chill。
  • Smoky  Hummus
  • Honey Baked Feta