2017-09-23 294 瀏覽
今日同男朋友一齊Day off又系我地嘅紀念日,又到左周圍搵野食嘅時候啦!今個月承繼上個月嘅活動 - 放題。我地好似對兆萬有一種情意結,今次又系兆萬啦haha😝我地今次揀左大本瀛日式放題。覺得有個瀛字都好pro咁,一於去試下!我地今次系平日嘅中午時段去嘅,所以比較少人。但呢種人少少,好靜好舒服嘅感覺真係好正!傾計時都傾得舒服啲!而且座位寬闊度適中,非常適合滿意。我地第一round叫左刺身、壽司同天婦羅。刺身方面,我地叫左鮑魚片、三文魚、螺片、玉子、馬刀背、北寄貝同埋帶子。因為我地極愛玉子,冇可能唔叫嫁啦!另外,三文魚用左厚切嘅方式,我覺得都ok wo..因為平時試開薄切,驚厚切個種感覺似食肥豬肉,但原來系接受到嫁!我幾欣賞螺肉,我覺得食起來好有口感。而其他就不過不失啦!系宏宏壽司當中,我覺得蒲燒鰻魚同蟹棒系依然能夠保持水準。而最令我欣賞嘅一定系象拔蚌壽司,因為佢嘅口感太爽脆,好新鮮好好味。壽司飯我覺得可以再少啲,不過都系可接受嘅範圍。而八爪魚壽司可能因為芥末味太嗆,我覺得難以入口。但男朋友話好好味,特別系雖然佢多醬汁,但紫菜依然好脆,非常抵讚!天婦羅嘅花枝丸同榴蓮炸彈真係我嘅大愛。榴蓮
我地好似對兆萬有一種情意結,今次又系兆萬啦haha😝

我地第一round叫左刺身壽司同天婦羅。
刺身

因為我地極愛玉子,冇可能唔叫嫁啦!
我幾欣賞螺肉,我覺得食起來好有口感。而其他就不過不失啦!

壽司
系宏宏壽司當中,我覺得蒲燒鰻魚同蟹棒系依然能夠保持水準。
壽司飯我覺得可以再少啲,不過都系可接受嘅範圍。
天婦羅

天婦羅嘅花枝丸同榴蓮炸彈真係我嘅大愛。榴蓮炸彈內嘅榴蓮甜甜地又好重榴蓮味好香。而花枝丸外層炸得很脆,內裡好有彈性,好好食,好爽口。
不過我略嫌炸物有點厚粉,如果可以再少點,相信會更加出色。
第二round啦!我地叫一啲小菜黎食!

首先系和風料理嘅清酒煮蜆。雖然,唔係好重清酒味,但我真係勁中意佢個種清清地嘅湯味,好香啊!而且啲蜆冇沙嫁!好正啊!
另外,我地都叫左炒蜆、牛柳粒、焗蠔、焗帆立貝、焗雞球。

炒蜆
因為太愛食蜆,所以叫左唔同食法嘅蜆。但我覺得炒蜆嘅味道略為淡左啲,如果重味少少就好了。
焗物
而焗嘅食物都好好味好香,冇邊個較好嘅差別。全部都非常好!
和風芥末醬炒安格斯牛柳粒
牛柳粒嘅味道好入味,好香!
到第三round時,我地首先叫左燒菠蘿、一口甜薯、燒雞翼、燒牛舌、肥牛串、燒羊架同燒牛仔骨。
燒物

燒菠蘿燒得好香。菠蘿汁好多而且菠蘿好甜,唔係加左焦糖或者其他糖個種甜,系真係菠蘿本身嘅甜。愛吃菠蘿嘅我真係覺得好幸福啊!
而燒羊架都好香,一啲都唔騷,肉質好嫩滑,又唔油膩!
燒物

牛仔骨、牛舌同肥牛都冇得輸。因為極度愛吃牛肉,而佢嘅牛肉嘅肉質又系好嫩滑,牛舌就燒到好爽口,好好味啊!同埋肥牛嘅汁好好味好香。完全系食過再想食。雞翼又系我嘅最愛。而甜薯真系好甜啊!食落去細細粒,食完都唔覺濟啊!
另外,佢嘅飲品同甜品系任飲任食嫁!我就叫左我最愛嘅烏龍茶,因為可以消濟!男朋友飲左幾支蘆薈haha!應該真係好好飲,如果唔系佢唔會飲完再飲!
飲品

甜品櫃系門口外,我地都系冇食到,因為我唔食得,所以男朋友都陪我唔食啦!
總括反今次嘅放題之旅系非常嘅滿意。下次絕對會再黎啊!呢種價錢食到咁高質素嘅食物真係物有所值啦!
清酒煮蜆
2017-09-22