2022-08-15 2369 瀏覽
約咗成個月嘅飯局終於兌現,今次完全冇參與揀餐廳,淨係知道食鐵板燒。咁啱撞正喺隔離會展擺完Booth,過返黎食鐵板燒勁方便,就喺消防局對住入去海景萬麗酒店3樓。門口入去長廊有幾間房,再直入係大廳。1.鱈魚乾未齊人緊係黎個佐酒小吃,初頭以為好似平時食日本嘢果d 河豚乾咁煙靭,原來係薄薄脆口嘅,咁仲好呀費事食飽個肚。正式食第一道菜前,先黎個炸蒜片,朋友食過話好正,一句話「要多d」果時我都冇為意,點知師傅倒完一個大湯碗再接住下一個大湯碗!係一堆蒜片山,我心諗,食完個口應該好臭😂不過個蒜片好鬼正,好似食緊栗米片咁脆卜卜,我鐘意呀❤️2.車海老海老好大隻又新鮮,燒完師傅起殼切埋食得!3.帆立貝燒嘅時間恰到好處,唔會為嫰口而燒唔熟,亦完全冇燒過龍。4.澳洲和牛舌牛舌爽口,但就冇特別大驚喜5.鴨肝鴨肝好香,可能本身我好鐘意食鵝肝鴨肝😂不過提提大家唔洗食埋新鮮煎出黎果塊松菱方包,係用黎吸油嘅,而當時我肚餓就食咗一半,隔離位個朋友食哂成塊😂唔好嘥咗個位喇6. 鰻魚鰻魚拎上枱已經見到好厚肉,大慨第2道菜已經開始燒,不過由於放喺側邊慢燒所以排到第5,6道菜先輪到佢,不過真心值得等待,第一次食燒鰻魚個皮好似焦糖燉

門口入去長廊有幾間房,再直入係大廳。

1.鱈魚乾

不過個蒜片好鬼正,好似食緊栗米片咁脆卜卜,我鐘意呀❤️

2.車海老
海老好大隻又新鮮,燒完師傅起殼切埋食得!

3.帆立貝
燒嘅時間恰到好處,唔會為嫰口而燒唔熟,亦完全冇燒過龍。

4.澳洲和牛舌
牛舌爽口,但就冇特別大驚喜

5.鴨肝

6. 鰻魚
鰻魚拎上枱已經見到好厚肉,大慨第2道菜已經開始燒,不過由於放喺側邊慢燒所以排到第5,6道菜先輪到佢,不過真心值得等待,第一次食燒鰻魚個皮好似焦糖燉蛋個面咁脆,香脆得來魚身一d 都唔乾,值得推薦!

7.鮑魚
鮑魚好大隻,大過籃球員隻手,見過未食過,放落鐵板燒果下諗起去日本時嘅跳舞鮑魚💃軟糯唔靭好腍身👍🏻

8.美國薄燒牛肉
鐵板燒必食薄燒牛肉,個人鐘意加多d 蔥花喺入面,因為食到衣個地步已經開始有少少油膩感覺,蔥花青草香啱啱好中和一下牛味及油膩感。

9.A4日本西冷
入口油脂豐富,香濃口感入口即融,不過已經好飽所以只係食咗2小塊。

10.牛肉燒飯
先炒細細蔬菜粒再加牛肉粒燒飯,已經飽到食唔落,只係試咗2啖又係放棄咗,不過牛肉好夠油香,成個飯喺咁飽狀態下都仲係覺得好好食,加上蔬菜粒好多又切得好細又均勻,完美地平衡油膩感👍🏻

*最後,有一個項目要必提,就係加砂糖嘅燒麵包條,果個聽落好普通但好食到暈咗!
*酒水為自携品

2022-08-12