2017-08-07 909 瀏覽
點解要食私房菜? 咪就係因為想食屋企嘅感覺,但係又懶得煮囉 御膳位於觀塘嘅工廠區,都唔算好難搵。 內部裝修簡簡單單,是是正正。 但係因為用咗木嘅傢俬,所以都有種溫暖嘅感覺。 來之前已經whatsapp知道菜單,有啲咩修改可以同食肆商量。 咁樣就可以就到唔同人嘅口味啦!先上嘅係呢個魚湯,冇得頂,好好味! 我本身都係鍾意飲魚湯嘅人, 特別係嗰啲煎咗嘅魚頭湯,我次次都飲+食剩啲骨。 呢個湯有魚嘅濃味,但同時亦都有豆腐同埋雜菌嘅清淡。 有一種好似加左牛奶落去煮嘅感覺,好滑!未食飯先飲湯,係屋企既感覺呀!麻辣鹵水拼盆作為前菜都幾開胃。用料食得出好新鮮,豬肚好彈,我最喜歡既係中間既雞絲mix青瓜絲,好好味!不過如果呢個頭盆可以再雪凍少少先,我會覺得更適合夏天蟶子皇。一人一大隻!未食都已經覺得正!d肉好爽好彈,上面d蒜蓉份量好充足,,配埋一齊食岩岩好!呢味菊子魚,係我最喜歡嘅菜! 之前冇喺其他地方食過。佢上嘅時候已經覺得好靚。好似嗰啲滿漢全席嘅其中一道菜式嗰啲friend。 原來將啲魚嘅魚肉拆咗出嚟,切開,然後拎去炸。出到嚟好似菊花咁樣,在喺上面鋪嗰啲柚子汁,酸酸甜甜,好好食 冇諗過係私房菜都有得食
點解要食私房菜? 咪就係因為想食屋企嘅感覺,但係又懶得煮囉

先上嘅係呢個魚湯,冇得頂,好好味!

砂鍋什菌龍躉骨湯

麻辣鹵水拼盆(例)

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇

冇諗過係私房菜都有得食啲咁樣嘅菜式,名副其實嘅色香味俱全!

菊子魚

呢個鳳尾蝦嘅蝦肉好彈,之前食左咁多肉, 食番個清清哋嘅鳳尾蝦配瓜就啱啱好! 上面仲放咗少少好似瑤柱扒蛋白嗰啲汁調一調味,鮮甜既感覺就出黎啦!
金絲翡翠鳳尾蝦

士多啤梨骨提我好期待嘅一道菜,平時去大排檔最鍾意就係叫西拉骨。我真係好鍾意食金沙骨配生果或者係沙律d friend架! 咁樣酸酸甜甜,飯都食多幾碗呀! 呢個士多啤梨骨嘅士多啤梨味都好夠重,唯一美中不足既係啲骨仲有小小雪味,如果呢樣都處理埋就正啦!
btw, 其實我鍾意再多d士多啤梨

士多啤梨骨

帶子炒西蘭花,繼續保持高水準!帶子吸咗啲鑊氣之後更香更滑!
碧綠炒帶子

呢一味菜個名好有詩意,勁似睇緊還珠格格食乞兒雞個幕係到改嗰啲名。 隻雞叫得金華玉樹雞,就當然係配有金華火腿同埋靚靚菜心啦! 未試過將金華火腿同雞配埋一齊。咁樣食法都幾新鮮!個配搭都唔錯!金華火腿嘅甜味好足。滲入啲雞嗰度,又冇搶咗啲雞味喎。 其實食到呢味菜,我同媽媽都開始停口啦!四個人既份量真係好多!
金華玉樹雞半只

最後好似酒樓去飲咁,臨尾有伊麵同埋炒飯。呢度就有炒麵!個炒麵係乾炒牛河咁既味架
好乾爽,都幾好食

甜品係呀另一個胃㗎嘛!我好快就食曬杯芒果布甸lu!呢度既芒果布甸係用新鮮嘅果肉,我食得出芒果嘅甜味! 其實我本身以為成餐中菜,臨尾嘅甜品應該紅豆沙啲friend,所以見到布甸都幾喜出望外!幾有驚喜同新鮮感呀!

芒果布甸

砂鍋什菌龍躉骨湯