Green Orange

2015-03-06 1035 瀏覽
今晚同朋友放工決定搵cafe食下野,傾下計,經同事介紹下。就黎試下呢間。之前食十間樓上鋪,八間都係d野唔好食,但今次呢間真係打破左傳統。首先,講環境,呢度都唔錯,靜靜地,氣氛幾好,好適合安靜傾下計,睇餐牌之後,價錢也不算貴。我地好快就決定左食d咩,而同事叫我記住一定要食豬手同蟹焗意大利飯,我地當然都有跟足"指示",好快湯就黎左啦。呢個湯非常唔錯,濃濃的南瓜味加上淡淡的忌廉,而且湯不會太稀或是太"傑",濃度岩岩好。之後到沙津及前菜,帶子沙津d菜好新鮮,食完好開胃,但最正係粒帶子,燒得好香,而且整盤沙津也有柚子汁的味道,令到沙津菜味道更加豐富而且能夠突出帶子既鮮味。炒香菇什菌都炒得好香,食到停唔到口,絕對係小食既必選之一。 跟住終於等到呢個意大利飯,侍應離遠行緊黎,已經聞到d香味,黑松露仲要係另上!! 唔好以為蟹裡面係冇野,內裡係充滿飯、蟹膏同蟹肉,份量其實都唔細,將d飯加黑松露混合一齊食,簡直係人間極品,絕對係我成世人食既意大利飯黎講最好食,飯夠黏加上蟹膏撈埋一齊、食落一點也不膩,一般的意大利飯都好膩,但今次呢個我地係食到停唔到口。大家都話"早知一人食一個啦",真係回味無窮。 豬手好大隻

,好快湯就黎左啦。
南瓜忌廉湯

燒帶子柚子沙津

香菇牛油炒什菌

黑松露麵包蟹意大利飯

豬手好大隻好肥美,會唔會好難切? 唔駛擔心,侍應會好細心幫你切好埋
,豬手外脆內軟,十分juicy,而且不像出面的只有死咸還有口感岩岩好,不會過韌,大家記住點旁邊的蜜糖芥末汁,甜甜的,很不錯。
脆焗豬手配蜜糖芥末汁

切完後既豬手

最後就到甜品,聽侍應講,呢個雪芭係由意大利運過黎,食落口好清新同冰涼,豐富既檸檬味而又不會太酸加上微微的甜味,絕對係解膩之選。
青檸雪芭

最後埋單,2個人,每人around 300蚊,咁好既環境加咁正既野食,完全不算貴。
2015-02-26
香菇牛油炒什菌