2020-10-15 77 瀏覽
之前搭地鐵見到渝味曉宇嘅廣告牌已經好想試,今日放假終於有機會試吓啦。一坐低店員就每人俾咗一碗紅棗雪耳糖水,食火鍋之前滋潤胃部。糖水唔會太甜,凍凍地咁食落感覺好滋潤。星期一至日午市火鍋湯底免費。我哋兩個人嗌咗鴛鴦火鍋底,要咗重慶普通辣同埋山珍菌湯。雖然係普通辣,但係都幾多辣油同埋辣椒仔,聞落好香,用嚟淥肉類真係好夾,好好食。山珍菌湯大概有五六種菇,有秀珍菇、冬菇、猴頭菇等,好清甜,好啱用嚟淥菜、丸同蝦滑嗰啲。我哋兩個人嗌咗九樣嘢,真係大滿足。黑豚腩肉一份一份大概有十片,片片都肥瘦均勻,而且好新鮮,用是但一款湯底淥都咁好味。紐西蘭精品羊肉半份相入面係半份,但係我哋後尾又有加單要多咗半份,因為真係好好味。羊味香得嚟又一啲都唔膻,個人比較鍾意用辣湯底淥,真係好惹味。曉宇嫩牛肉半份好少用呢種牛肉打邊爐,食落真係好嫩滑,有好香牛肉味,用麻辣鍋嚟淥好夾。鮮鵝腸半份鮮鵝腸半份都幾多,淥完之後好爽口,又唔會太肥,不過佢啲鵝腸全部都好長,可能會有啲難吞。桂花蚌半份呢個桂花蚌真係好正,淥幾十秒到就會熟,一入口就覺得好驚喜,因為佢真係超級新鮮同爽口,個人感覺用清啲嘅湯嚟淥比較好味,下次嚟都一定會再食。手打蝦滑

黑豚腩肉一份

紐西蘭精品羊肉半份

曉宇嫩牛肉半份

鮮鵝腸半份

桂花蚌半份

手打蝦滑半份
蝦滑夠新鮮,爽口彈牙。

芝士丸半份
芝士丸半份有四粒,打邊爐一定要食到有得拉絲嘅芝士丸。

唐生菜半份同娃娃菜一份
蔬菜類都好新鮮,份量都幾多,如果多啲人一齊食就可以嗌多幾款蔬菜share。

因為得兩個人,所以都唔係嗌咗好多嘢食,希望下次同多啲人嚟食嘅時候可以試多啲餸啦。