2022-08-25 156 瀏覽
《Coffee by Zion 》📍西營盤站小編自從去完英國之後就一直好想念Egg Benedict(*^_^*)所以小編就決定去尋覓香港好味嘅咖啡店去食Egg Benedict o(^▽^)o成個環境好休閒好超chill,成個風格都好有格調,而且播放的音樂都好舒服同輕鬆嘅感覺,就好似係繁忙都市生活之中,找到一個隱蔽的小角落去喘息唞吓咁(*^_^*)見到都會有叔叔嬸嬸過嚟傾吓計同打招呼,感覺同店長都好熟,大家都有滿滿的親切感~(*¯︶¯*)💜 Smoked salmon egg benedict🥢 💰$108一放上枱面望到成個擺盤好精緻同色彩繽紛,首先漢堡包上面有一隻poached egg上面再加上hollandaise sauce(荷蘭醬)同有機菜,然後下邊有煙三文魚同蘆筍來做襯托,旁邊仲有一塊漢堡包,而前面就有再多一隻poached egg with hollandaise sauce,感覺上好豪華同好別緻~最後嗰個時刻就係切開poached egg嗰一下,內心會跟住有”仆”一聲,跟住就望住啲蛋黃汁慢慢咁流出來真係好治癒(*☻-☻*)切開個Egg Benedict 再放一啖落口,喺
《Coffee by Zion 》📍西營盤站

切開個Egg Benedict 再放一啖落口,喺嗰啖就有晒個poached egg荷蘭醬、煙三文魚、蘆筍~再加埋荷蘭醬呢個特別嘅sauce,成個口感都豐富同升華咗,真係好滿足!!!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)簡直就係將所有嘅幸福感滿滿地佈滿在口腔內,一直的瀰漫着(o^^o)
另外直得一提,脆脆嘅麵包浸滿咗poached egg流出嘅蛋黃汁同荷蘭醬之後再一齊擺落口,嗰種真係好幸福好正(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
食食吓先發現原來入面仲有牛油果蓉同少少蕃茄粒、紫洋蔥做配料~成個配搭幾特別,但係又唔搶左Egg Benedict 嘅風頭,但係就豐富左個口味~(雖然小編唔鍾意紫洋蔥,但係佢係咁多主菜配搭嘅情況下,小編又覺得個調味都幾搭配(((o(*゚▽゚*)o))))

幸福指數:😻😻😻😻😻/5

💜Cappuccino🥢 💰$38
開始點餐嗰時店員會問想要nutty咖啡豆(偏可可風味)定fruity 咖啡豆(偏水果風味)( ̄∇ ̄)~由於小編喜歡可可多啲,所以就揀左可可咖啡豆☕️~

一飲落口就有滿滿的泡沫同咖啡香味,拉花都好靚,就算飲到一半個拉花都仲係維持到形狀,而且都仲未有嗰啲一粒粒嘅泡(#^.^#)

幸福指數:😻😻😻😻😻/5

呢一度真係好適合食得慢又鍾意優哉游哉嘅Meow小編(*^^*),可以休閒咁坐喺度渡過一個舒適嘅下午( ´▽`)

*不需加一服務費

Yumyum舔舔脷指數:🧸🧸🧸🧸🧸🧸/6
環境指數:🧸🧸🧸🧸🧸🧸/6
服務指數:🧸🧸🧸🧸🧸/6
性價比指數:🧸🧸🧸🧸/6
回頭指數:🧸🧸🧸🧸🧸🧸/6

(滿分為🧸🧸🧸🧸🧸🧸)

以上屬小編主觀(非專業)食評,所有意見只供參考( ´▽`)

大家可以follow依個account去同Meow小編更多美食好去處(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
Ig:meowww_trips
Smoked salmon egg benedict