2021-12-12 377 瀏覽
朋友係素食者,專登訂咗呢間靚裝西式素食Cafe餐廳。果然冇令人失望,店舖充滿懷舊風,很多擺設,用了一定心機及心思,坐得舒服寫意之餘,果然是打咭好地方。嘅然有個好環境,如果配埋美味的食物,同朋友食住野傾吓偈,咁就真係 perfect啦。立即睇吓餐牌有啲乜嘢好食,其實樣樣都想試,最後點了呢兩個:「印尼加多加多沙律」($58),以為係一個餐前沙律,但原來配有椰汁飯,再加有炸豆腐、大豆炸物、炸蝦片、腰果、燒粟米、香蕉、番茄、青瓜等,份量十分足,CO值十分高。值得一讚沙律係有雪凍的,係我最欣賞地方,因為沙律吾凍真係吾似沙律。此外炸豆腐很香脆,有別於平常食開的,尤其特别豐富香豆味。蔬果亦很新鮮,蝦片食落好味又好像真!至於個椰汁飯,飯米香又椰汁甜濃,好食到真想同店員講:「吾該再添飯吖!」。「素海南雞飯配黃薑油飯」($148),配有白菜仔,加埋自家製薑蓉及醬汁,感覺真係像吃真肉,用心做得果然做到味道好像真,超級好味道!「泰式有機豆奶凍茶」($48),奶茶加有豆香,但不太甜,雖然不像港式重奶茶濃,但飲得頗舒服!因為朋友是真正素食者,餐廳職員很用心先詢問我們是否需要走洋蔥,蔥或蒜等等,很細心及有誠意。餐廳

,最後點了呢兩個:

印尼加多加多沙律

素海南雞飯配黃薑油飯

泰式有機豆奶凍茶

餐廳還有還有漢堡包、粉麵、甜品及多款特飲等等,可惜我們兩都食不多,所以已經約定下次要再來試試

2021-12-05
印尼加多加多沙律