2011-08-26 126 瀏覽
今日係星期六 , 特登約埋三五知己去小曼谷食晚飯 , 因為可以叫多d野食呀嘛 , 我地一共有5個大人 , 1個小朋友 其實我去小曼谷已經去左多多年 , 1 年都最小去5次 , 但係寫食評真係第一次 , 今次食既野係全讚 由於小曼谷實在太多太多太多人喇 , 所以我一家三口首先到場 , 當時係下午5點45分乍 , 門口已經有部份人排定隊入去喇 , 但係小曼谷係六點先開門架 , 咁老闆都好好早左放我地入去 天氣太熱喇 , 我地一坐落黎 , 第一時間叫野飲先呀 , 我就叫左西瓜冰 , 老婆就叫左龍眼冰 (龍眼冰黎講小曼谷係好好飲) , 以前仲係細舗時間 , 龍眼冰係送架 , 不過係每人限一杯 , 送完即止 每次去小曼谷都會先叫例牌野先 生蝦刺身 , 只可以用3個字形容 , "平靚正" , 我地叫左兩碟 蒜溶炒椰菜苗 , 由於有小朋友關係 , 所以要清小小 , 都好好味架 燒豬頸肉 , 呢個都應該都算係推介之一 , 唯獨係水準就一時時燒羊架 , 好有羊味 , 小小酥味 , 好好味燒烏頭魚 , 呢個絕對係推介呀 , 水準保持得十分好 , 每次去食都係有讚無彈 , 食開明爐魚既朋友 , 可以試

每次去小曼谷都會先叫例牌野先
生蝦刺身
蒜溶炒椰菜苗
燒豬頸肉
燒羊架
燒羊架 , 好有羊味 , 小小酥味 , 好好味
鹽燒烏頭魚
燒烏頭魚 , 呢個絕對係推介呀 , 水準保持得十分好 , 每次去食都係有讚無彈 , 食開明爐魚既朋友 , 可以試下燒魚呀 , 另有一番風味
咖哩炒蟹
咖哩炒蟹 , 蟹膏特別多 , 蟹都特別大隻 , 肉質非常新鮮 , , 咖哩汁都係好好味 , 指定要叫薄餅去食佢d咖哩
牛油煎蠔餅
牛油煎蠔餅 , 呢個餸其實係雞蛋+蠔仔+芽菜 , 最重要蠔仔一粒沙都無 , 鐵板上配合牛油 , 賣相ok , 香味一流 , 口感佳
生菜包
生菜包 , 呢個一定要注意 , 因為肉比較辣 , 可叫佢小辣架

哈 ! 其實除左上面8樣野外 , 我地仲有叫左蝦餅 / 菠蘿炒飯 , 真係爽 , 5個人叫左10樣野食 , 今次仲要比起上次6月黎小曼谷更加好味左 , 正正正 , 埋單既時間大家俾錢都俾得特別開心 , 因為佢真係做到 "平 . 靚 . 正'' 絕對係一間出色既泰國餐廳

2011-08-20
牛油煎蠔餅