星期六同呀媽去咗久違嘅樂富,因為我中小學讀書都係附近。我媽好耐無嚟過,成個樂富變哂樣😳。我哋去咗新開嘅「Gochi」食午餐,如果喺商場入面搵呢間餐廳可能就有啲難度,因為佢喺外圍,好近地鐵站,出閘行過去巴士站嗰邊就會見到。餐廳環境好舒適,面積好大,有兩層(同時亦有兩個出入口),上層有大玻璃窗,所以透過天然光,令到內在好光猛。適逢過咗聖誕無耐🎄,餐廳仍有聖誕裝飾,令我感覺特別開心。帶位嘅店員有禮,又會問我哋餐廳易唔易搵😁。坐耐冇耐,店員就送上開水同餐牌。週末都有提供午市套餐🍽,大部份都係$138,個別項目要再加錢。價錢方面中矩中舉啦,不過午餐選擇頗多的,亦涵蓋唔同款式。是日餐湯係南瓜湯🎃,味道普通,因為略嫌稀咗啲。🥖伴旁有兩片法國麵包,店員細心問道我哋要牛油定黑醋油。題外話,前菜唔要湯可以要沙律。辣肉腸芝士薄餅🍕,Pizza超大個,難度這是一人份嗎???我媽話覺得起碼有12吋,我認為就算冇,都唔少過10吋。薄餅咁大個,餐廳應該要將佢一分為八嘛🤣。薄餅連邊皮都意外地鬆軟,唔會硬到食淨條邊。如果薄餅邊無咁燶就更好,雖然而家都唔算好燶。辣肉腸鹹香十足,個人認為好過西班牙火腿,最原始就係最好食😋。
辣肉腸芝士薄餅
辣肉腸鹹香十足,個人認為好過西班牙火腿,最原始就係最好食😋。芝士量亦唔孤寒,因為夠熱,所以有拉絲嘅效果。
卡邦尼手工意粉
卡邦尼手工意粉🍝,手工意粉個樣好似扁意粉,不過食落就知完全唔同!手工麵條口感超彈牙,同樣亦令我聯想起伊麵。手工製造果然有分別,同時佢亦好掛汁。
卡邦尼手工意粉
卡邦尼醬濃郁,兼且感覺正宗🤤。因為佢唔似加咗忌廉,而係用上大量蛋黃調味。🥓煙肉採用厚身嗰種,食落更有滿足感,而且份量多。不過呢碟意粉記住要襯熱食,凍咗就會好漏。
招牌提拉米蘇
招牌提拉米蘇(+$28),呢度嘅提拉米蘇係杯裝☕️,杯身大大的,絕對唔係迷你版。佢無論造型定味道都好似港女好鍾意去打卡嘅PICX出品😜,但呢度就經濟好多。味道唔錯,但酒味多啲更佳。
意式奶凍
意式奶凍(+$28),奶凍有意外驚喜,口感超滑,奶味突出。同時面頭加咗啲柚子,所以又帶點清香🍋,值得一試。
飲品方面,午餐包咗凍水果茶,芒果味濃🥭,亦唔會太甜。
總括嚟講,Gochi係一間幾好嘅手工意粉薄餅店,出品既美味又有特色😄。店員們態度主動積極,不過可能因為新開張,出餐同送餐程序未算好順暢,但呢個小問題啦,整體我都好滿意。最後,我再次認為餐廳咁靚嘅裝修真係好適合打卡。
2021-01-02
招牌提拉米蘇