2023-02-26 90 瀏覽
平時行過呢間餐廳都見到出邊有條人龍,今日就特登同阿仔去試吓佢。我哋到嘅時候約下午1:30,餐廳仍然係滿座,好在企咗冇幾耐就有人埋單,所以唔算等得太耐。餐廳用嘅係長形餐枱,所以客人們都係排排坐,坦白講,唔係坐得好舒服。我哋被安排坐喺餐廳里最入面靠牆的位置,要埋位嘅時候比較辛苦,因為實在係好逼夾,好處係食嘢嘅時候唔需要讓位俾出出入入啲人。餐牌上面嘅選擇唔算太多,我哋一心嚟食船麵的,咁就不作他想,就要咗兩個牛肉船麵。除此之外,仲要咗一個細分嘅阿叔拼盤,飲品方面,阿仔要咗一杯泰式綠奶茶,我就嗌咗泰式奶茶。牛肉船面到喇,先飲一啖湯,微辣,湯底濃郁,牛肉味重,唔錯,我鍾意。呢個船麵我哋揀咗金邊粉,始終咁樣比較似正宗嘅船麵。配料方面有豬皮、肉丸、芽菜、豆卜等,都係一般船面會食到嘅嘢。阿叔拼盤上有四個小食,分別係雞翼,炸魚餅,冇骨鳳爪同埋椰汁西米糕及椰子啫喱。坦白講,雞翼同埋炸魚餅都係一般,叫做中中規中矩,嗰無骨鳳爪酸酸辣辣幾開胃,因為唔想食甜嘢,所以兩個甜品就俾阿仔搞掂。至於兩杯飲品,因為唔記得咗叫少甜,所以我就嫌佢甜咗啲,不過茶味都叫做濃,所以係可以的。埋單連加一差唔多三舊水,唔算係平。但係今時今

阿叔船麵

阿叔拼盤(小)

泰式奶茶、泰式綠奶茶

埋單連加一差唔多三舊水,唔算係平。但係今時今日喺香港,呢個價錢都係中位數,都叫做可以接受啦。
2023-01-29
阿叔船麵
泰式奶茶、泰式綠奶茶
  • 阿叔拼盤(小)