餐廳: 香港老飯店
資訊:

2020-09-29 3329 瀏覽
呢間係我常到嘅上海菜館, 不過食評就真係第一次寫. 疫情期間, 只可以二人用餐, 可以選擇嘅食物相對減少.. 不過唔理喇, 好想食佢哋嘅核桃燻蛋同高力豆沙! 照去👫🏻結果兩個人嗌左兩個冷盤, 一個餸, 一個菜, 一碗麵仲有甜品. 真係飽到我哋傻咗🤪▫️每次都一定嗌嘅核桃燻蛋, 核桃夠爽夠香甜, 蛋燻得夠入味, 煙燻味濃郁, 蛋黃半凝固蛋白就夠彈牙. 賣相仲好靚😊▫️相比之下煙燻魚比較一般, 個汁對我黎講太甜,魚骨太多..▫️好味嘅賽螃蟹,啲蛋唔會炒得太散又唔會太油.讚👍🏼▫️Menu 上無既, 不過我每次必嗌. 簡單嘅蒜蓉炒豆苗, 已經好好食! 另一推薦👍🏼▫️麵煮得啱啱好, 唔會太熟太淋. 湯係上湯熬製, 濃郁得黎又唔會太油膩. 見佢個碗細細, 不過原來份量都唔少😂▫️高力豆沙最少可以order四個, 兩個人食就啱啱好. 蛋白鬆軟, 豆沙餡夠幼滑. 唔算太甜. 讚👍🏼

核桃燻蛋

▫️
相比之下煙燻魚比較一般, 個汁對我黎講太甜,魚骨太多..
美味燻魚

▫️
好味嘅賽螃蟹,啲蛋唔會炒得太散又唔會太油.讚👍🏼
賽螃蟹

蒜蓉炒豆苗