2019-06-24 981 瀏覽
今日行完深水埗,等過馬路途中,見對面有間潮州菜館噤啱又有d肚餓,而且好耐冇食過潮州菜,突然癮起就衝左入去坐低尋食止吓癮先睇餐牌除左潮州打冷、小菜,還有碟頭飯和麵,選緊嘢食時老闆好熱情走埋來招呼我,問我想食乜、介紹我邊d好食,最後我選左:炸蠔餅、滷水鵝件和滷水(鮮)鵝腸,在等待美食期間,老闆好好人送左碟潮州小食俾我食坐左一陣美食終於送上,每樣賣相好吸引炸蠔餅,大大碟,炸到金黃色,入口脆咯咯,唔覺油膩,而且好多蠔仔,隻隻肥美嫩滑滷水鵝件,本來想叫鵝片,貪佢啖啖肉唔使趙骨,但最終想試吓佢d鵝是否好好肉,因為好多地方叫鵝件,通常都係得骨冇乜肉冇囗感,想睇佢是否真材實料,送到來見到件件都好厚肉,而且有好多件,肉質嫩滑美味,其他配菜(芽菜、花生、豆腐)都好正滷水(鮮)鵝腸,味道真係同雪藏差好遠,入口彈牙爽口、甘香肥美,老闆叫點d辣椒油食更正,即管試吓先,又真係惹味好多,因辣椒油唔係辣到蓋過左個鵝腸既味,祗係減少左佢既肥膩我讚老闆d嘢好食,跟住佢同我講,鵝係用貴d既貨,所以好食,而點鵝既酸醋唔同其他地方用醋精,係用汕頭米醋,老闆又話我知米芝蓮推介北角既潮樂園係總店,深水埗呢間係分店,而譚詠麟係北角店
今日行完深水埗,等過馬路途中,見對面有間潮州菜館

睇餐牌除左潮州打冷、小菜,還有碟頭飯和麵,選緊嘢食時老闆好熱情走埋來招呼我,問我想食乜、介紹我邊d好食,最後我選左:炸蠔餅滷水鵝件滷水(鮮)鵝腸,在等待美食期間,老闆好好人送左碟潮州小食俾我食

坐左一陣美食終於送上,每樣賣相好吸引

炸蠔餅

滷水鵝件

滷水(鮮)鵝腸

我讚老闆d嘢好食,跟住佢同我講,鵝係用貴d既貨,所以好食,而點鵝既酸醋唔同其他地方用醋精,係用汕頭米醋,老闆又話我知米芝蓮推介北角既潮樂園係總店,深水埗呢間係分店,而譚詠麟係北角店既常客,搞到我想去北角店撞吓佢添,食食吓見好多人外賣斬料加餸和入內幫襯,呢間真係要同多d人再去多次,好正!

2018-11-22
炸蠔餅