2019-09-01 339 瀏覽
好耐冇見啲大學同學,難得約埋一敍就揀左大家都稍為就腳嘅尖沙咀,因為想坐耐啲傾下偈,所以偏向揀地方大少少嘅中式酒樓~見openrice評分都不俗,所以就訂左里度❤️晚上六點幾近七點黎到,人不算太多,見到兩個好似壽桃樣嘅陳設,內裡各放左一張大枱好有趣,不過有人坐緊,就冇影相了,哈哈,下次多人睇下可唔唔可以係壽桃裡面開番圍🤣我地坐左係餐廳嘅中心位置,地方幾寬敞,我地4人都offer左一張6人枱(定知我地會叫好多野食lol)餐牌見除左一般潮州野都有不少新派口味~ 沿正常潮州野嘅風格,一開始同最後都有serve功夫茶🍵入正題,先黎左頭盤😀 滷水鵝肉拼盤有鵝肉、五花腩(?)、豆腐、滷水蛋同墨魚😛滷得好入味,尤其鵝肉唔會過老,保有彈性😚個人最喜歡鵝肉同豆腐跟住好快黎左個湯~老黃瓜粟米煲唐排,估計日日唔同嘅,好濃同有黃瓜同粟米嘅甜,正🤤而家好追求湯水,要養下生~湯渣睇落都幾足料,飲完唔會覺得好口乾,就算有味精應該都只係少量~再黎就到主食啦,乳香骨,本身以為會係腐乳,不過食落又好似唔係🤔甜咸甜咸咁,都幾有趣朋友最近好迷咸蛋黃小食,所以見到金沙炸魚皮涼瓜就話要叫,估唔到超好食的!炸魚皮好香脆,沾上咸蛋黃醬(
滷水鵝肉拼盤

家鄉乳香骨

朋友最近好迷咸蛋黃小食,所以見到金沙炸魚皮涼瓜就話要叫,估唔到超好食的!炸魚皮好香脆,沾上咸蛋黃醬(真係咸嘅咸蛋黃,最近食有啲咸蛋黃小食唔知點解係甜嘅...)熱辣辣,美味,涼瓜都不俗,唔會好苦,少甘,連平日唔食涼瓜的我都食左兩片,唔知會唔會有助解熱氣haha
金沙炸魚皮涼瓜

黃金炸雙棗,乍看之下唔知係乜,但其實係蟹肉卷同蝦丸,個人較喜歡蝦丸,始終蝦可以做到蝦膠好彈牙,但蟹肉比較鬆散,雖然味道不錯,但口感差咁啲
黃金炸雙棗

食完熱氣野都要叫啲清清地,魚湯味偏清淡,用炸過嘅大地魚片(估嘅哈)稍加提味,魚蛋魚片亦屬中上,加埋要食啲菜🥬
手打魚蛋煮津菜煲

以前細個,媽媽成日話餐廳啲菜唔會洗,話係街唔好食菜,不過為左腸道健康,而家都會照叫🤣而干煸四季豆算係最常岀現係我枱上嘅野,今次亦不例外,里度做嘅四季豆炒得好乾身,欖菜唔會過多,咸度適中,係我嘅干煸四季豆list 一定有頭5😛
欖菜肉碎四季豆

黎到最後嘅主菜,糖醋麵~里度造成一面超脆,另一面則保持少許濕潤,仲加入少量韮王,令成個感覺都冇咁油膩🤗
糖醋伊麵

跟住就到甜品啦~食飯點可以冇甜品woohoo
朋友點的綠豆爽,而家好似已經算係好少見嘅甜品,試左啖,清甜嘅,好似好健康咁😂
清心丸綠豆爽

仲有我叫嘅杏汁蛋白芋泥,里個combination 都幾好,潮式芋泥係飽餐後真係太膩啦,加入杏汁蛋白一黎有美白效果,又減低飽膩感❤️
杏汁蛋白芋泥

薑茶湯丸~裡面有啲挑哂芯嘅白果,好細心!加分
薑汁福果湯丸

里間餐廳無論食物同環境同地理位置都唔錯~可以入revisit list 😛臨走見到凍烏頭,入黎嘅時候大概有八九條凍魚,走得番兩條,好好賣,應該不錯,下次帶超鍾意食烏頭嘅媽媽黎食🤭

2019-08-14
滷水鵝肉拼盤