星期六同朋友出旺角信和買嘢,再順便食個晚飯。由於未係晚餐高峰時間,所以終於等到「水門雞飯」唔使排隊,可以直接入去食喇👏。餐廳環境幾四正,裝修富有特色,好似模仿泰國排檔一樣🇹🇭。呢度燈光明亮,衛生情況良好,餐枱之間用隔版隔開,食客食得安心。唯一挑剔嘅地方就係冷氣較強勁,食物好快吹凍咗。我並唔係第一次幫襯,但之前只係食過佢個雞飯,呢日同大胃王嚟食,就可以試埋佢啲小食😛!食物定價唔貴,如果係午市或茶市嚟食就更抵,因為設有套餐。水門三寶雞飯($64),水門雞飯係呢度嘅首席招牌菜,基本上每枱都會嗌。🐔三寶雞飯包括有原味水門雞、炸雞同雞雜,名副其實一次過滿足三個願望、試晒幾款滋味。兩款雞肉嘅肉質同樣嫩滑😋,連埋雞皮食都唔覺肥膩,而肉味本身比較清,不過伴旁嘅調味醬就正好發揮作用。配原味水門雞嗰款醬微微辣,帶點檸香,清新開胃。另一款三寶係雞雜,內容包括有雞腎、雞肝同雞腸等,我個人唔好內臟,但個味都算易入口。飯底配上雞油蒸飯🍚,飯粒分明,軟硬度適中,並滲出啖啖油香。最後就係隨湯奉上嘅雞骨湯,味道還好,重胡椒味,最重要係夠熱🔥。泰北咖喱雞麵($50),🥘咖喱湯麵跟雞飯同屬高度推介嘅菜式。咖喱湯頭勁正,佢濃
水門三寶雞飯
水門三寶雞飯($64),水門雞飯係呢度嘅首席招牌菜,基本上每枱都會嗌。🐔三寶雞飯包括有原味水門雞炸雞雞雜,名副其實一次過滿足三個願望、試晒幾款滋味。兩款雞肉嘅肉質同樣嫩滑😋,連埋雞皮食都唔覺肥膩,而肉味本身比較清,不過伴旁嘅調味醬就正好發揮作用。配原味水門雞嗰款醬微微辣,帶點檸香,清新開胃。
泰北咖喱雞麵
泰北咖喱雞麵($50),🥘咖喱湯麵跟雞飯同屬高度推介嘅菜式。咖喱湯頭勁正,佢濃郁得嚟,質感又唔會太杰撻撻,咖喱重椰香,辣度老少咸宜。雞肉同水門雞飯嘅雞一樣,份量有好多。
泰北咖喱雞麵
🍜麵底原來無得自選,指定咗係配蛋麵(粗麵),估唔到餐廳係有精心設計過,皆因面頭仲有一大堆炸麵條,食落香脆可口,索咖喱汁食一流;而麵中亦混入咗芽菜,增添爽爽滋味。
泰式腩仔
泰式腩仔($52),🐷炸腩仔有成十幾件,外層經五香粉醃製,味道有啲似糭入面包嘅肉,但鹹度並無過火。由於真係用上豬腩肉,所以脂肪較多,而且亦帶軟骨位,扣咗少少分。醬汁係平日沾豬頸肉食嗰種,鹹鹹辣辣,重口味擔當。
脆炸蝦波
脆炸蝦波($38),🍤蝦波一客有八粒,一口Size食用方便。佢有别於普通炸蝦餅,因為外層並非吉列皮,而係蘸上粟米片再拎去炸,酥脆得來唔乾。內裡則係餐廳手打嘅鮮味蝦膠,質感非常爽彈。配炸物食嘅醬汁略帶甜味,可解油膩感。
總括嚟講,呢晚試咗雞飯以外嘅食物,無論同雞有關定無關,佢哋全部都咁有水準👍。再者,餐廳性價比高,就算日日食都無問題,咁就真係可以「日日食雞,唔會瞓低」🤣。
2021-12-11
脆炸蝦波