同朋友大概5點45分去到,去到唔多人,不過陸陸續續開始多人到滿座,但離開時(大概6點30)就未需要排隊。店員態度友善。點左餐之後,店員會就住你order左既餐而俾一個建議食法俾你,等你試下一碗面有唔同既食感。原味東京撈麵 ($89)賣相係吸引既👍🏻 撈麵都有好多配料包括:溫泉蛋、辣肉碎、蔥花、韭菜、紫菜碎、生蒜、魚粉及小麥麵。餐廳教既第一個食法就係先戳破蛋黃並完全攪拌撈麵去試下佢最初既味道。我覺得撈勻循之後食層次感豐富,都埋係重口味的,有肉碎既辣(少少辣)之餘又有蔥花韭菜等等既爽;小麥麵硬硬地有口感係我鐘意既感覺,食左一半都唔會覺得膩🫰但始終成碗都係同一種味道係會容易膩,所以可以試第2個食法。享用三分一後,可以加即磨黑胡椒提升香氣。我加得唔多,因為唔想太辣,加左第一啖會覺得好似新奇左D,但慢慢地都會覺得係同一種味道 🤪 不過都依然覺得好味可以食落去👍🏻享用三分二後,加埋佢地既秘製香醋增加醒胃感。不過我自己唔鐘意酸酸地既感覺,我冇加好多,係清新左少少,但整體味道都差不多。最後,店員仲會問我地要唔要一口小飯撈埋剩餘既汁醬,我地梗係試啦,味道都仲好豐富既,唔錯。題外話,原本呢個撈麵係冇豬腩,

原味東京撈麵 ($89)

原味東京撈麵

題外話,原本呢個撈麵係冇豬腩,但朋友食素,俾左佢既豬腩俾我,我覺得豬腩好味,咬落去有燒過既味道,肉質亦鮮嫩👍🏻👍🏻

結論
🫰味道不錯,可以一試
⚡️食完會口臭🙈🥹

CP值:7.5/10

餐廳資料
餐廳名稱:麺屋こころ (軒尼詩道)
餐廳地址:灣仔軒尼詩道68號新禧大廈地下1C號舖
營業時間:星期一至日及公眾假期 11:30-22:00