2021-06-07 2168 瀏覽
依間我起旺角T.O.P見過幾次之前已經想試 點知原來佢奧海城都有分店今日行開就試吓餐牌超級多選擇 丼飯 魚生飯 烏冬 拉麵等 又有小食最吸引莫過於甜品 好多抹茶😍特別想試佢嘅茶漬飯1️⃣叫咗個鉄火茶漬飯 (吞拿魚刺身) ($128)超靚仔 勁有日式風味真係有小茶壼放茶另外仲有兩碟前菜: wasabi味嘅波菜 炒牛蒡紅蘿蔔絲味道少少鹹 不過就幾開胃同幾刺激到味蕾個吞拿魚刺身飯都好大個 而且吞拿魚勁足 全部大大片🐟佢有個空嘅細碗仔 係俾你張啲飯同吞拿魚夾出嚟 再倒茶入去食咁就可以品嚐到普通吞拿魚刺身味道 同倒完熱湯之後少少熟既吞拿魚原先個飯係真係一啲味都冇而且飯質唔係珍珠米 一啲都唔黏唔飽滿 係唔好食嘅🍚但係加咗茶就ok 起碼索左啲味 好似食湯飯咁另外佢加咗啲紫菜絲同白芝麻 同個茶幾夾最得意係佢個茶唔係原全茶味 而係半茶半湯 間中聞到好似麵豉湯味🍵至於吞拿魚刺身 佢有成8-9大片全部都厚切 色澤紅潤 都應該好新鮮食落都ok 未至於好好味 間中有啲位會韌啲同埋佢唔太重吞拿魚味🤥好嘅就係唔腥結論係都係倒咗湯茶好食啲 先會有味 另外仲要加豉油建議唔好當刺身飯食 因為米飯口感唔算好食完成個飯都飽 但由
依間我起旺角T.O.P見過幾次
之前已經想試 點知原來佢奧海城都有分店
今日行開就試吓
餐牌超級多選擇 丼飯 魚生飯 烏冬 拉麵等 又有小食
最吸引莫過於甜品 好多抹茶😍
特別想試佢嘅茶漬飯
1️⃣叫咗個鉄火茶漬飯 (吞拿魚刺身) ($128)
鉄火茶漬飯 (吞拿魚刺身)

超靚仔 勁有日式風味

食落都ok 未至於好好味 間中有啲位會韌啲
同埋佢唔太重吞拿魚味🤥好嘅就係唔腥
結論係都係倒咗湯茶好食啲 先會有味 另外仲要加豉油
建議唔好當刺身飯食 因為米飯口感唔算好
食完成個飯都飽 但由於佢啲甜品吸引 所以叫咗兩個 三個人分🙈
2️⃣抹茶蕨餅新地 ($65)
抹茶控出沒💚有兩大舊雪糕🍦
分別係牛奶軟雪糕同抹茶雪糕
兩個都好食 牛奶味好出 比較creamy啲 好細滑🥛
抹茶雪糕就比軟苦啲 不過我好鍾意佢隻抹茶味 完全唔假 同日本當地雪糕有得比!
另外有一舊紅豆蓉 食落沙沙地 少少甜 但係超香紅豆味
當然唔少得抹茶蕨餅 有兩件 食落勁煙韌 根本係mochi 外面有層抹茶粉 同樣帶有香濃抹茶味🍵
意外地底部仲有脆脆 係cereal嚟 成個同雪糕超夾 勁有層次感😋
出面個cone都超脆口 唔會話比雪糕整淋咗
好好味!
抹茶蕨餅新地

3️⃣芒果焦糖窩夫 ($68)
依個因為即整 所以要等20分鐘
旁邊仲有啲granola 好脆卜卜 有少少果乾
成件事好完美😍
芒果焦糖窩夫
整體味道好 質素高
一定一定要食佢啲甜品!尤其扶茶野 食完真係頓時覺得去咗日本旅行
環境唔錯 我地坐窗邊 可以望到出面啲狗😆又有自然光
服務都ok嘅 係有一個侍應感覺語氣bossy啲
性價比高 雖然主食平均要$100 但係因為佢材料實在靚 全部大大份 又好精緻 甜品更加係好值得食 所以唔錯👍🏻
另外佢仲可以用openrice pay
我之前有張openrice pay -$30優惠 用咗嚟賣單
最後三個人 每人一個主食 兩個甜品 一個小食 一杯咖啡 連加一 賣單$510
鉄火茶漬飯 (吞拿魚刺身)
抹茶蕨餅新地
芒果焦糖窩夫