鰂魚涌海堤街除左日頭做office生意之外,晚上好多店舖都會繼續開,今晚就去到呢間以鯛魚魚湯做主打既小店,我覺得裝修都幾貼心,左邊放置多張雙人座位,而右邊一排都係一人位,一個食飯既客人又唔會尷尬,餐廳又活用空間呢一點幾好🥰------吉列豬扒定食 $85 7/10定食有中華沙律、魚湯、沙律菜同埋主食吉列豬扒,色澤差一點點,炸得未夠金黄同埋欠缺香氣,而且豬扒偏薄身,不過粉漿都幾薄,皮同肉唔會分離,食落脆口,肉質唔韌,旁邊仲有日式醬汁同沙律醬,我就覺得日式醬汁比較好味😋沙律份量都幾大方,可以中和炸物的熱氣感,不過米飯唔係珍珠米,呢點有點美中不足魚湯平時食開定食都係配麵豉湯,但呢到緊係配最出名既鯛魚湯,湯呈奶白色🤤聞到濃濃既魚香,第一啖飲到魚既鮮甜味,第二啖飲到好重既胡椒同薑味,有點搶喉🙈

------
吉列豬扒定食 $85 7/10